reklame
Menu
Flere branner rammet Moria-leiren på Lesvos natt til onsdag. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB scanpix

Hjelpeorganisasjoner og politikere krever at Norge henter Moria-barn

Redd Barna og SOS-barnebyer er blant dem som krever at Norge tar sin del av ansvaret og henter barn fra Moria-leiren i Hellas som sto i brann natt til onsdag.

Av NTB | 09.09.2020 09:07:55

Ulykker og naturkatastrofer: Generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna er svært bekymret for barna etter nyheten om brannen i asylleiren Moria på den greske øya Lesvos.

– Nå har barna og deres familier mer akutt behov enn noen gang for et trygt sted å være. Alle land må trå til. Norge kan ikke vente lenger med å ta sin del av ansvaret og hente noen av barna til Norge, sier hun.

Leger Uten Grenser skriver på Twitter at «den tikkende bomben har eksplodert». Også Amnesty og SOS-barnebyer krever handling umiddelbart.

– Vi appellerer til regjeringen om å respondere på denne nødssituasjonen raskt og redde barna de har gitt løfte om at skal få komme i trygghet i Norge, sier generalsekretær Sissel Aarak i SOS-barnebyer.

Hun oppfordrer regjeringen til å sørge for at greske myndigheter får den hjelpen de trenger til å møte behovene til tusenvis av barn, ungdom og voksne.

– Nå må Norge vise sitt humanitære hjerte, sier Aarak.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) ber statsminister Erna Solberg (H) om å våkne.

– Norge må øyeblikkelig tilby hjelp og evakuere barn og sårbare til Norge, sier Andersen, som også er leder av kommunalkomiteen på Stortinget, til NTB.

– Dette er en varslet humanitær katastrofe, og situasjonen har vært eksplosiv lenge. Lokalbefolkningen er utslitte og sinte, flyktningene desperate, sier Andersen.

Flere hjelpeorganisasjoner har lenge tatt til orde for at Norge må hente barn fra Moria på grunn av de dårlige forholdene. Natt til onsdag brøt det ut kraftige branner i asylleiren. Folk ble evakuert fra leiren, som i helgen ble satt i koronakarantene.

Flere politiske partier krever nå handling fra regjeringen, blant dem Rødt, Miljøpartiet De Grønne og SV.

(©NTB)

Flere nyheter: