Menu
Hvert fjerde sekund dør det nå et menneske av sult i verden, advarer over 200 hjelpeorganisasjoner fra 75 land i et felles utspill. Her fra Afghanistan. Arkivfoto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Hjelpeorganisasjoner: Hvert fjerde sekund dør et menneske av sult

Hvert fjerde sekund dør det nå et menneske av sult i verden, advarer over 200 hjelpeorganisasjoner fra 75 land i et felles utspill.

Av NTB | 20.09.2022 11:00:41

Økonomi og næringsliv: 345 millioner mennesker opplever nå akutt sult, og dette er over dobbelt så mange som i 2019, går det fram av et åpent brev der organisasjonene ber om økt innsats for å møte den økende sultkrisen.

Organisasjonene er blant annet Oxfam, Redd Barna og Plan International, med 235 andre.

Brevet henvender seg til verdenslederne som i disse dager samles i New York i anledning FNs hovedforsamling.

De anslår at så mange som 19.700 personer dør av sult hver dag, noe som tilsvarer én person hvert fjerde sekund.

– Det er forferdelig at vi med all teknologien som fins innen landbruk og innhøsting fortsatt snakker om hungersnød i det 21. århundre, sier Mohanna Ahmed Ali Eljabaly fra en hjelpeorganisasjon i Jemen, en av brevets underskrivere, i en uttalelse.

Flere organisasjoner og FN-organ har flere ganger i år gått ut med urovekkende meldinger om sult og hungersnød som følge av blant annet den forverrede matsikkerhetssituasjonen i verden etter krigen i Ukraina og tørke.

– Vi må ikke vente lenger med å både gi umiddelbar livreddende mat og langsiktig støtte, slik at folk kan ta ansvar for framtiden og forsørge seg selv og sine familier, sier Eljabaly videre.

– Til tross for løfter fra verdens ledere om at det aldri igjen skulle bli hungersnød i det 21. århundre, er det nå igjen en overhengende fare i Somalia. Rundt i verden er 50 millioner mennesker på randen av sult, heter det i brevet.

– Dette handler ikke om ett land eller ett kontinent, og sult har aldri bare én årsak. Dette handler om urettferdigheten mot hele menneskeheten, fortsetter han.

Flere nyheter: