Menu
Våpenhvilen i Jemen har gjort det mulig å sende pasienter med fly til andre land der de kan få sykehusbehandling. Bildet viser jemenitter ved flyplassen i hovedstaden Sana 16. mai, da det for første gang på seks år var en kommersiell flygning ut av Jemen. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB

Hjelpeorganisasjon ber om forlengelse av våpenhvilen i Jemen

En rekke hjelpeorganisasjoner ber om forlengelse av våpenhvilen i Jemen, som ifølge FN er rammet av den verste humanitære krisen i verden.

Av NTB | 01.06.2022 07:00:55

Politikk: Partene i konflikten inngikk i april den første landsomfattende våpenhvilen i Jemen siden 2016.

I utgangspunktet tar den slutt torsdag. Over 30 hjelpeorganisasjoner – blant dem Redd Barna, Oxfam og norske Flyktninghjelpen – ber om en forlengelse.

– Vi har sett de positive humanitære effektene av våpenhvilen, skriver de i en felles oppfordring.

– Ikke la juni bli måneden der kampene gjenopptas, offentlige tjenester svikter og flere uskyldige liv går tapt, ber organisasjonene.

Våpenhvilen har blant annet gjort det mulig å sende flere hundre pasienter med desperat behov for sykehusbehandling med fly til andre land.

Ifølge Flyktninghjelpen har antallet sivile ofre for krigen blitt mer enn halvert etter at våpenhvilen trådte i kraft.

Krigen i Jemen brøt ut i 2014, da Houthi-opprørerne inntok hovedstaden Sana og drev regjeringen i eksil. Saudi-Arabia leder en koalisjon som har kjempet mot opprørerne siden den gang.

Dødstallene som følge av krigen er usikre. FN har anslått at krigen kan ha kostet over 230.000 mennesker livet. Mange av dødsfallene skyldes sult og andre indirekte årsaker.

Samtidig er flere millioner jemenitter drevet på flukt, og over 23 millioner mennesker i landet har behov for nødhjelp.

(©NTB)

Flere nyheter: