Menu
Det var ventet på forhånd at Representantenes hus ville stemme for tiltakspakken, som allerede er vedtatt i Senatet. Illustrasjonsfoto: Patrick Semansky / AP / NTB

Historisk klimapakke vedtatt i Kongressen i USA

Representantenes hus i USA har stemt for en historisk milliardpakke med klima-, helse- og skattepolitiske tiltak. Pakken er allerede godkjent av Senatet.

Av NTB | 12.08.2022 23:50:45

Vær: Hele pakken er verdt rundt 740 milliarder dollar, som tilsvarer omtrent 7.000 milliarder kroner. Rundt halvparten av pengene skal gå til klimatiltak, som ifølge Demokratene skal bidra til å kutte USAs klimautslipp med 40 prosent innen 2030.

I flere tiår har en rekke klimavedtak strandet i Senatet. Pakken som nå er vedtatt, beskrives dermed som et gjennombrudd i klimapolitikken. Den inkluderer blant annet skatte- og avgiftsfordeler for elbilkjøpere. Det gis også fordeler for fornybar energi, særlig vind- og solkraft, i tillegg til skattefordeler for atomkraft og for fangst og lagring av CO2.

Pakken ble vedtatt med 220 mot 207 stemmer. Avstemningen fulgte partilinjene. Det var også tilfelle i Senatet forrige søndag. Der ble pakken godkjent med knappeste mulige margin. 50 demokrater stemte for og 50 republikanere stemte imot, mens visepresident Kamala Harris brukte sin stemme som kammerets president.

– I dag har det amerikanske folket vunnet. Særinteressene har tapt. Med vedtaket av tiltakspakken i Representantenes hus, kommer familier til få lavere helse- og energiutgifter. Jeg ser frem til å skrive under på loven i neste uke, står det i en uttalelse på Twitter fra president Joe Biden.

(©NTB)

Flere nyheter: