Menu
Smelteverket i Nikel, få kilometer fra norskegrensen, sto inntil i fjor for Europas største enkeltutslipp av svoveldioksid. Foto: Berit Keilen / NTB

Historisk god luftkvalitet i Øst-Finnmark

Målinger fra i fjor viser de laveste nivåene av luftforurensning i Øst-Finnmark på 48 år.

Av NTB | 31.08.2022 08:40:43

Økonomi og næringsliv: Det viser målinger som Norsk institutt for luftforskning (NILU) har utført på vegne av Miljødirektoratet.

Bakgrunnen er at smelteverket i Nikel i Russland ble lagt ned i 2020. Dermed har nivåene av svoveldioksid og tungmetaller i lufta vært betydelig lavere i 2021 sammenlignet med tidligere år.

– Dette er gode nyheter for befolkningen i Sør-Varanger og naturen i Øst-Finnmark, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

NILU har gjennomført målinger i Øst-Finnmark siden 1974. Luftkvaliteten har vært påvirket av utslipp fra russisk smelteverksindustri i flere tiår.

– Selv om det er som forventet at luftkvaliteten blir bedre når store utslipp forsvinner, er det gledelig at vi nå kan dokumentere det, sier Hambro.

Siden den største utslippskilden i området er borte, er målingene av luftkvalitet i Øst-Finnmark nedskalert fra 2022 og den kontinuerlige overvåkingen av svoveldioksid er lagt ned.

v9jOY9VwwIc

(©NTB)

Flere nyheter: