
Historisk comeback for Lula i Brasil
Lula da Silva blir igjen president i Brasil etter en knapp seier over sittende president Jair Bolsonaro. Men han får store utfordringer.
Politikk: Lula vant med nærmere 51 prosent av stemmene mot 49 prosent til Bolsonaro.
– Vi går mot nye tider med fred, kjærlighet og håp. Jeg skal lede 215 millioner brasilianere, og ikke bare dem som stemte på meg. Det er ikke to Brasil. Vi er ett land, ett folk, en stor nasjon, sa Lula i sin første tale etter valgseieren.
77-åringen lovet blant annet at landet skal ta tilbake sin plass i kampen mot klimakrisen, spesielt når det gjelder Amazonas-regnskogen.
– Det er ikke i noens interesse å bo i et splittet land i en konstant krigstilstand. I dag erklærer vi til verden: Brasil er tilbake!, sa Lula til applaus.
Bolsonaro uttalte seg ikke offentlig i timene etter at valgnederlaget var et faktum.
– Det er det største antallet stemmer noen president i Brasil har blitt valgt med, sier han.
Lula var også president i landet mellom 2003 og 2010 og skal nå ta fatt på sin tredje fireårsperiode. Bolsonaro er den første brasilianske presidenten siden 1990-tallet som er blitt stemt ut av embetet.
Andre valgomgang i presidentvalget gikk av stabelen søndag. Stemmegivningen var elektronisk, og resultatene tikket raskt inn etter at valglokalene stengte.
Lederen for underhuset, som er fra Bolsonaros parti, gjorde det raskt klart at Lula vant valget, men det er likevel ikke klart hvor mye ytre høyre er villig til å samarbeide, eller om de vil motarbeide med Lula.
Samfunnsgeograf og forfatter Torkjell Leira sier til NTB at det kan være mange sjatteringer av protest og manglende vilje til samarbeid i tiden framover. Det blir interessant å se om overgangsperioden blir fredelig og konstruktiv, og det blir også interessant å se om Bolsonaro stiller opp 1. januar for å overføre presidentverdigheten til Lula.
Allerede mandag meldes det at lastebilsjåfører og andre Bolsonaro-tilhengere har blokkert hovedveier flere steder i landet, blant annet i Mato Grosso, med kjøretøyer og brennende bildekk, i protest mot Lulas seier.
– Bolsonaro har blitt hardt presset i valgkampen på dette spørsmålet. Under den siste TV-debatten 28. oktober erklærte han at den som får flest stemmer, blir president. «Slik er demokratiet», forteller Braathen at han sa.
– Men det er lite sannsynlig at Bolsonaro og hans tilhengere vil vise Lula mye respekt som president. De vil gjøre det de kan for å svekke hans legitimitet, advarer han.
– Brasil vil derfor fortsette å være preget av politisk uro og skarpe konflikter i all overskuelig framtid, sier Braathen.
Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron og EUs utenrikssjef Josep Borrell er blant flere som har sendt gratulasjoner.
– Vi vil slå oss sammen for å ta fatt på de mange felles utfordringene og fornye vennskapsbåndene mellom våre to land, skrev Macron på Twitter minutter etter at det endelige resultatet ble kunngjort, og Biden gratulerer med å ha vunnet et «fritt, rettferdig og troverdig valg».
– Jeg ser fram til å jobbe sammen og fortsette samarbeidet mellom våre to land i månedene og årene som kommer, sier Biden i en uttalelse.
EU har signallisert at de ønsker en ny tilnærming til Latin-Amerika og pekte spesielt på de to moderate venstrepresidentene Gabriel Boric i Chile og Gustavo Petro i Colombia. Lula plasserer seg helt klart i klasse med dem, med et partiprogram som er klart sosialdemokratisk.
Norge har mandag også signalisert at dialogen om regnskogstøtten skal gjenopptas med Lulas overgangsteam.
Også Russlands president Vladimir Putin og Kina gratulerer. Kinas UDs pressetalsmann Zhao Lijian sier han ser fram til å ta forholdet til et nytt nivå til gagn for begge folk, mens Putin, som nå mister sin allierte Bolsonaro, sier han håper å utvikle et konstruktivt russisk-brasiliansk samarbeid.
Men det har likevel vært knyttet spenning til om ytre høyre-kandidaten Bolsonaro kunne sikre seg gjenvalg.
Bolsonaro er en omstridt politiker, som har kommet med rasistiske, homofobe og kvinneundertrykkende uttalelser. Under hans styre er politikken blitt mer polarisert.
Men han har også sørget for en reform av pensjonssystemet som vil føre til nødvendige innsparinger, privatisering av havner og flyplasser og utbygging av infrastruktur.
Over 150 millioner brasilianere hadde stemmerett i valget. I løpet av søndagen kom det en rekke meldinger om at politiets veisperringer forsinket busser med velgere i områder der Lula har stor støtte.
Dommer Alexandre de Moraes, som har overoppsynet med valggjennomføringen i landet, sier det ble gitt beskjed om at veisperringene måtte fjernes. Ifølge ham har ingen blitt hindret i å stemme på grunn av dem.
Lula sikret seg 59 millioner stemmer, to millioner flere enn Bolsonaro, ifølge Einar Braathen, seniorforsker ved Oslo Met og Brasil-ansvarlig hos Store norske leksikon.
Men han får store utfordringer når han overtar 1. januar. Han får en mye vanskeligere økonomi enn sist han var president, da han kunne bruke store eksportinntekter til omfattende velferdsreformer, og han må arbeide med en kongress, der flertallet er mer konservativt enn før, og der det er relativt lett å starte riksrettsprosesser.
Det har vært knyttet spenning til om Bolsonaro kommer til å godkjenne valgresultatet dersom det gikk Lulas vei, noe det nå har gjort.
På den annen side vil Lula møte stor velvilje fra utlandet. Både USAs president Joe Biden og EU har med lettelse gratulert ham med seieren, vel vitende om at hans tapende rival står for samme verdier som deres egne fremste motstandere.
Under Bolsonaro ble Brasil i stor grad isolert i verden, men Leira mener at frihandelsavtalen mellom EU og Latin-Amerika som ble lagt på is på grunn av Bolsonaros lite bærekraftige politikk i Amazonas, kan komme på bordet igjen.
Meningsmålinger pekte på seier til Lula i forkant av andre valgomgang, og han fikk også flest stemmer i første valgomgang.
Lula er heller ikke en samlende figur i Brasil. Han satt fengslet i halvannet år etter å ha blitt dømt for korrupsjon, en dom som siden ble opphevet. Men han har også fått æren for å ha gjennomført reformer som løftet millioner av brasilianere ut av fattigdom.