Menu
Et Hercules-fly hadde en nestenulykke utenfor Lofoten tidligere i mars. Dette bildet viser et Lockheed C-130 Hercules på flyplassen på Jan Mayen da kronprinsen besøkte øya i vinter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hercules-fly nær styrt under øvelse

Et av Forsvarets Hercules fly måtte gjøre en unnamanøver for å unngå å styrte under øvelsen Cold Response. Luftforsvaret undersøker hendelsen.

Av NTB | 17.03.2020 13:31:39

Ulykker og naturkatastrofer: Det var under øvelsen Cold Response 11. mars at to norske C-130J Hercules transportfly trente sammen vest for Lofoten.

De øvde på formasjonsflyging i lav høyde med bruk av nattoptikk. Mot slutten av oppdraget kom formasjonen utilsiktet nær øya Mosken i Værøy kommune.

Verken fly eller personer ble skadd i hendelsen.

På grunn av hendelsens alvorlighetsgrad oppnevnes det en undersøkelsesgruppe i Forsvaret, og hendelsen skal undersøkes i henhold til Forsvarets regelverk.

– Det er viktig å avklare hva som har skjedd, hvorfor det skjedde og ikke minst hvordan vi skal unngå at noe lignende inntreffer på nytt. Samtidig er vårt fokus nå å ivareta involvert personell og resten av avdelingen, sier generalmajor Tonje Skinnarland, sjef Luftforsvaret.

Det fremste flyet måtte da «foreta en unnamanøver for å unngå kollisjon med terrenget», opplyser Forsvaret i en pressemelding tirsdag.

I tillegg har Luftforsvaret bedt Statens havarikommisjon for Forsvaret (SHF) om å gjennomføre en selvstendig undersøkelse av hendelsen.

(©NTB)

Flere nyheter: