Menu
Henrik Stenson får ikke være kaptein for Europa i Ryder Cup likevel. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB

Henrik Stenson fjernet som Europa-kaptein i Ryder Cup – kobles til LIV-touren

Henrik Stenson (46) ble i mars valgt som kaptein for Europa i Ryder Cup, men får ikke beholde ansvaret. Svensken er sterkt knyttet til den omstridte LIV-touren.

Av NTB | 20.07.2022 14:01:02

Politikk: Europatouren melder om avgjørelsen på sine nettsider onsdag.

– I lys av avgjørelser tatt av Henrik, har det blitt klart at han ikke kommer til å være i stand til å oppfylle visse kontraktsmessige forpliktelser overfor Ryder Cup Europa. Dette var noe han forpliktet seg til å gjøre før han ble kunngjort som kaptein 15. mars. Det er derfor ikke mulig for ham å fortsette i rollen som kaptein, heter det i pressemeldingen.

LIV-touren blir ikke nevnt, men det har vært mange rykter den siste tiden om at Stenson vil godta et tilbud fra den konkurrerende og saudifinansierte touren. Kritikerne mener at LIV-touren er et forsøk på å «sportsvaske» Saudi-Arabias omdømme.

Ryder Cup holdes i utkanten av Roma fra 29. september til 1. oktober. Viktor Hovland er en av stjernene på Europas lag. Det er ikke avklart hvem som tar over kapteinsrollen etter Stenson.

LIV-touren er også en stor konkurrent til PGA-touren og har lokket til seg spillere som Bryson DeChambeau, Dustin Johnson og Phil Mickelson.

Konkurransen fikk PGA- og europatouren til å styrke samarbeidet. I slutten av juni skrev partene under på en avtale som strekker seg ut 2035.

Alle som har valgt å spille for LIV Golf, er blitt bannlyst fra alle turneringer i regi av PGA- og europatouren. Utestengelsen gjaldt ikke majorturneringen British Open sist helg, der DeChambeau og Johnson kom blant topp ti. Hovland kom på delt 4.-plass i turneringen, som ble vunnet av australske Cameron Smith.

– Det er ganske uaktuelt å spille turneringer der du ikke får verdensrankingpoeng, sa Hovland.

Enn så lenge kan man ikke tjene rankingpoeng gjennom spill på LIV-touren, som senest sist uke krevde å få formell anerkjennelse på OWGR-rankingen.

Tidligere har Hovland uttalt til Norsk Golf at hvis alle spillerne bytter til LIV-touren, «gir det meg ikke noe valg».

British Open-vinner Cameron Smith er i likhet med Stenson og et knippe andre golfprofiler blitt sterkt lenket til LIV Golf. Han nektet å svare på spekulasjonene etter triumfen i årets fjerde og siste majorturnering.

– Jeg vant akkurat British Open, og du spør meg om det? Jeg synes ikke det er særlig bra, sa verdenstoeren, ifølge Daily Mail.

Europatouren bestemte i juni å utestenge og bøtelegge spillere som hadde blitt en del av LIV-touren. Golfspillerne som var en del den første turneringen tidlig i juni, ble bøtelagt med 100.000 pund (1,2 millioner kroner).

Hovland bekreftet nylig til NTB at han fikk et tilbud fra LIV-touren i fjor. Nordmannen avslo og har ingen planer om å hoppe av PGA-touren.

(©NTB)

Flere nyheter: