Menu
Finn Christian Jagge fikk uforsvarlig helsehjelp på Ullevaal sykehus før han døde sommeren 2020, ifølge Statens helsetilsyn. Foto: Lise Åserud / NTB.

Helsetilsynet: Finn Christian Jagge fikk uforsvarlig helsehjelp

Statens helsetilsyn konkluderer i sin foreløpige rapport med at Ullevål sykehus gjorde flere feil i behandlingen av Finn Christian Jagge før han døde i 2020.

Av NTB | 13.05.2022 15:00:53

Sport: Det skriver VG, som har fått tilgang til helsetilsynets rapport. Der heter det at sykehuset brøt ni lovparagrafer i tre ulike lovverk under behandlingen av den tidligere stjernealpinisten.

Tilsynet skriver blant annet at «helsehjelpen var ikke forsvarlig» og peker på både svikt i pasientsikkerhet, brudd på egne faglige retningslinjer og forsinket behandling.

Alpinisten kjent som «Finken» døde på Ullevaal sykehus 8. juli i 2020. For snaut to uker siden ble det kjent at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mener at Jagge døde som følge av feilbehandling.

I forkant av det omtalte sykehusoppholdet hadde Jagge vært innlagt i 20 dager og operert fire ganger som følge av blokade i tynntarmen og blodforgiftning.

Den manglende antibiotikabehandlingen ved andre innleggelse var særlig alvorlig fordi Jagge bare en uke tidligere ble behandlet for blodforgiftning, ifølge helsetilsynet.

«Vi vektlegger her også at det er vel kjent at svikt på dette feltet kan ha alvorlige, kanskje fatale, konsekvenser for pasienter,» heter det i den foreløpige rapporten.

– Det vi ser så langt er at vårt første svar til helsetilsynet ikke beskriver godt nok alle fakta i saken. Dette skyldes en intern kommunikasjonssvikt under utarbeidelsen av svaret. Hva dette konkret innebærer vil ikke være klart før i svaret til helsetilsynet, sier klinikkleder Morten Tandberg Eriksen ved klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon til VG.

Tom Sørum, som er advokat for Jagges familie, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Sykehuset har erkjent at antibiotikabehandlingen ble startet for sent da Jagge ble innlagt for annen gang på kort tid. NPE mener at dødsfallet kunne vært unngått dersom han hadde fått antibiotika i tide.

Oslo universitetssykehus (Ullevål) opplyser at det gjøres en ny gjennomgang av saken for å svare på helsetilsynets foreløpige rapport.

(©NTB)