reklame for Sheiken Bowling
Menu
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad anbefaler alle som har vært i Danmark de to siste ukene, å melde seg til sin kommune. Foto: Jil Yngland / NTB

Helsemyndighetene frykter minkvirus fra Danmark – kommer med en rekke nye anbefalinger

Koronautbrudd blant mink i Danmark skaper bekymring. Helsemyndighetene anbefaler nå alle som nylig har vært i Danmark, å teste seg og melde seg til kommunen.

Av NTB | 08.11.2020 15:23:11

Medisin og helse: – Vi ber om at alle som har vært i Danmark de siste to ukene, tester seg for koronavirus og holder seg i karantene i ti døgn etter ankomst, uansett testresultat, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

Et mutert koronavirus på danske mink er bakgrunnen for de nye anbefalingene, som ble kunngjort søndag.

– Dette er svært viktig for at vi ikke skal få spredning av den nye virusstammen fra mink i Danmark som vi frykter kan redusere effekten av en fremtidig vaksine, sier Nakstad.

Sannsynligheten for at den spesifikke virusmutasjonen vil bli dominerende i befolkningen regnes som lav, men konsekvensene kan på sikt bli store dersom vaksineeffekten svekkes, opplyser Helsedirektoratet.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at det gis tilbud om testing til alle som ankommer fra Danmark, og sier det kan vurderes å innføre en obligatorisk test. De vil også få tilsendt alle virus som eventuelt blir påvist hos reisende som har vært i Danmark.

– Vi er usikre på om denne virusvarianten har kommet til Norge eller ikke. Men vi ønsker uansett å forhindre spredning av denne i det norske samfunnet. Derfor går vi ut med denne informasjonen nå, sier Nakstad.

I den forbindelse fikk norske helsemyndigheter denne helgen i hasteoppdrag å vurdere tiltak rundt innreise fra Danmark.

I Storbritannia har de stengt grensene for reisende fra Danmark som følge av mink-utbruddet, et innreiseforbud som trådte i kraft umiddelbart lørdag. Norske helsemyndigheter har vurdert å gjøre som Storbritannia, men kommer altså nå i første omgang med nye anbefalinger.

De ber derfor alle som har vært i Danmark de siste to ukene, om å melde fra til sin respektive kommune om hvor de har vært, og at de er i karantene.

Et mutert koronavirus har den siste tiden begynt å spre seg blant mink i Danmark, noe som har ført til at all mink i landet må avlives.

(©NTB)

Flere nyheter: