reklame for Sheiken Bowling
Menu
Helsedirektoratet får fullmakt til å sikre helsehjelp og hindre smittespredning, opplyser helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sannsynlighet for en ekstraordinær korona-krise

Helsedirektoratet får nå fullmakt til tiltak de mener er nødvendige for å sikre helsehjelp og hindre smittespredning.

Av NTB | 06.03.2020 13:17:03

Medisin og helse: Det er fullmaktene i helseberedskapsloven som nå trer i kraft, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Helsedirektoratet kan nå pålegge tjenesteplikt eller beordre personell å jobbe overtid. Direktoratet kan også rekvirere boliger, hoteller og andre bygg for å isolere smittede, om de mener det er nødvendig.

Fullmaktene kan benyttes når det er stor sannsynlighet for en ekstraordinær krise, og konsekvensene for befolkningens liv og helse kan bli alvorlige.

Både sykehus og kommuner har mulighet til å pålegge helsepersonell overtid og gjøre endringer i driften hvis det er nødvendig.

– Fullmaktene skal ikke brukes med mindre det er strengt nødvendig. Det er fortsatt sykehusene og kommunene som har ansvar for helsehjelp til befolkningen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Høie sier at situasjonen ikke er ekstraordinær nå.

– Vi er ikke i en slik situasjon nå, men vi ønsker å være på den sikre siden hvis den skulle oppstå. Derfor gir vi nå direktoratet utvidede fullmakter, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: