reklame for Utvik Autoservice
Menu
Det har vært besøksforbud på norske sykehjem siden 12. mars. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Helsedirektoratet ber sykehjemmene slippe til pårørende til døende

Helsedirektoratet har vurdert besøksforbudet på helse- og omsorgsinstitusjoner og kommet fram til at det må gjøres individuelle vurderinger.

Av NTB | 06.05.2020 15:47:37

Sosiale forhold: Blant annet vurderer de at det for døende pasienter må «gjøres unntak fra besøksrestriksjonene slik at nære pårørende får være til stede i livets sluttfase», skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Direktoratet ber institusjonene vurdere unntak fra besøksforbudet ut ifra hver pasients situasjon og den lokale smittesituasjonen. Oslo kommune opplyser i en pressemelding onsdag at de vil åpne for at beboere skal kunne motta besøk utendørs, i hage eller på terrasse.

I tillegg vil Helsedirektoratet at institusjonene skal vurdere om pasienter med demens eller annen kognitiv svikt skal kunne ha med seg pårørende eller følgeperson under konsultasjon eller behandling.

Helsedirektoratet anbefaler også å åpne for besøk for at barn skal kunne leve et vanlig familieliv og for pasienter med demens eller annen kognitiv svikt.

Direktoratet spesifiserer at alle besøk må loggføres, og at institusjonene som hovedregel ikke skal få besøk av personer med luftveissyndromer eller personer som er definert som i nærkontakt med dem.

(©NTB)

Flere nyheter: