reklame for smiaa
Menu
Bergen kommune ved helsebyråd Beate Husa orienterer om koronasituasjonen i kommunen. Foto: Marit Hommedal / NTB

Helsebyråden i Bergen gir smittevernoverlegen plass i kommunens kriseledelse

Saken oppdateres.

Av NTB | 07.12.2020 12:23:07

Medisin og helse: – Jeg har anbefalt, dersom det etableres kriseledelse, at smittevernlegen blir en del av kriseledelsen, sa helsebyråd Beate Husa (KrF) på en pressekonferanse mandag.

– Det er av min mening at smittevernlegen har fått mulighet til å gi sine innspill, men jeg vil ikke at det skal være tvil om at smittevernoverlegens anbefalinger når fram til byrådet samlet.

Helsebyråden opplyste også at dersom byrådet ønsker å innføre eller fjerne tiltak, skal smittevernlegen få mulighet til å informere hele byrådet direkte om sine vurderinger.

– Jeg har aldri under pandemien sittet plassert på et slikt sted i organisasjonen at jeg kan få gjort jobben min på en effektiv måte. Det har vært utfordrende, og da er det vanskelig å ha det overordnede smittevernfaglige rådgivningsansvaret i Bergen kommune, sa hun til BA den gang.

På spørsmål om det at de nå tar inn smittevernoverlegen i kriseledelsen er en innrømmelse av at den burde vært inne hele veien svarer Husa:

– Da det ble etablert kriseledelse var det etatsdirektøren som sa at både hun og smittevernoverlegen burde være på helsehuset i operativ rolle. Derfor ble det bestemt at medisinsk ansvarlig Trond Egil Hansen som skulle sitte i kriseledelsen.

Husa understreket også gjentatte ganger at kommunen har full kapasitet knyttet til koronasituasjonen til tross for at flere har sluttet.

Torsdag meldte Bergensavisen at alle de ansatte ved kommuneoverlegens kontor i Bergen hadde sagt opp sine stillinger. Tidligere kommuneoverlege Finn Markussen gikk av med pensjon 1. oktober. Stillingen har siden da vært ubesatt

Mandag kom også nyheten om at tre firedeler av alle sykepleierne ved ØHT (øyeblikkelig hjelp-tjenester) i Bergen sluttet i jobben siden høsten 2019.

– Vi har kontroll. Man kan få et inntrykk av at alle legene har forsvunnet. Det er så langt fra sannheten som det kan bli, sa Husa på pressekonferansen.

Smittevernoverlege Karina Koller Løland sa opp jobben i november etter bare åtte måneder i stillingen.

Øygard har vært fungerende kommuneoverlege siden 27. november. Hun er denne uken i velferdspermisjon etter det hun i et automatisk svar på sin epost kaller «krevende uker for mange gode kolleger, og for meg selv».

Flere nyheter: