Menu
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Teste deg når du kommer hjem fra vinterferie

Oslos helsebyråd Robert Steen er urolig for den økende smitten i hovedstaden. Han ber innbyggerne som kommer hjem fra vinterferie andre steder, om å teste seg.

Av NTB | 26.02.2021 15:08:10

Medisin og helse: – Jeg er urolig for smitteutviklingen. Når man ser på kraften i den smitten som pågår nå, er det tydelig at vi som bor i Oslo, må finne en løsning på dette sammen, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) til NTB.

Torsdag ble det registrert 231 nye koronasmittede i Oslo – det høyeste tallet siden 19. november. Siden 15. februar har dagssnittet for antall smittede de siste to ukene økt fra 64 til 99.

Det kommer etter at Folkehelseinstituttet i sin ukerapport onsdag denne uken anslo at R-tallet i Oslo, som sier hvor mange en smittet person smitter videre, nå er på 1,4.

– Det ene er at vi tester flere. I forrige uke ble det satt ny testrekord, og antall testede har også vært høyt denne uka. Det gjør at vi oppdager mer smitte.

– Det andre er at det nå er en større andel som blir smittet av det britiske viruset, som smitter lettere enn den opprinnelige varianten, sier Steen.

Han mener også at det er psykologi inne i bildet.

– Vi har vært gjennom en periode med vaksinering av de eldste. Vaksineringen av større grupper vil begynne om ikke altfor lenge, og man begynner å presentere planer om hvordan en gjenåpning av samfunnet kan foregå. Det kan ha gitt en psykologisk effekt og ha gjort at noen har begynt å senke skuldrene, sier helsebyråden.

– Ja. Jeg mener vi har kontroll fordi vi vet årsaken til at smitten øker. Samtidig har vi god testkapasitet, og smitten er nå ganske jevnt fordelt i alle bydelene. Vi har ikke lenger de store forskjellene vi hadde tidligere, der Stovner og Søndre Nordstrand hadde svært høye smittetall, mens bydelene i vest hadde mye lavere smitte.

– Per i dag er vi ikke der. Men vi vet at disse tingene kan forandre seg fort. Det skal ikke så mye til før vi er i en litt annen situasjon.

Robert Steen sier at det er mulig at noen også vil dra med seg smitte hjem fra vinterferie.

– Det er en risiko for det, blant annet fordi mange i ferien har truffet andre enn de omgår til vanlig. Derfor er det lurt om alle som har vært på vinterferie, tester seg når de kommer hjem. Det vil kunne avdekke smitte og kutte smitteveien tidlig.

– Uka før vinterferien satte vi testrekord. Vi hadde over 24.000 som testet seg, og fremdeles hadde vi kapasitet til å ta ytterligere 11.000 tester. Derfor er jeg trygg på at vi skal klare å teste alle som ønsker å teste seg.

Robert Steen sier at det i hovedsak er tre årsaker til at antallet registrert smittede øker i Oslo.

Denne uken har det vært meldt om flere smitteutbrudd på turisthytter i forbindelse med vinterferien.

(©NTB)

Flere nyheter: