reklame
Menu
Forholdet mellom Hellas og Tyrkia har den siste tiden blitt mer og mer anspent. Hellas gjennomførte sammen med Frankrike, Italia og Kypros en militærøvelse øst i Middelhavet fra 26. til 28. august. Foto: Hellas' forsvarsdepartement via AP / NTB scanpix

Hellas nekter dialog uten tyrkisk tilbaketrekning

Nato-leder Jens Stoltenberg sier at Hellas og Tyrkia vil delta i samtaler for å redusere spenningsnivået mellom seg. Hellas nekter for å ha gått med på avtalen.

Av NTB | 03.09.2020 23:37:58

Politikk: Tilspissingen av forholdet mellom de to rivalene kommer etter funnet av store mengder naturgass under havbunnen øst i Middelhavet.

– Som følge av samtalene mine med greske og tyrkiske ledere, har de to partnerne i Nato-alliansen sagt seg villige til å delta i tekniske samtaler i Nato for å etablere mekanismer for militær nedtrapping med mål om å redusere risikoen for hendelser og ulykker i det østlige Middelhavet, sier Stoltenberg i en uttalelse.

– Jeg er i nær kontakt med alle aktuelle alliansepartnere for å finne en løsning på spenningen i tråd med Natos solidaritetsånd, understreker han.

En gresk myndighetsperson hevet torsdag at Hellas ikke har sagt seg villig til å delta i slike samtaler før Tyrkia trekker tilbake skipene sine fra områdene, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Dette stemmer ikke med virkeligheten, sier den anonyme kilden som ikke har myndighet til å uttale seg offisielt.

– Nedtrapping kan kun oppnås ved den øyeblikkelige tilbaketrekningen av tyrkiske skip fra den greske kontinentalsokkelen, la han til.

– Landet vårt er klart for en dialog med Hellas, uten forhåndsbetingelser, for å finne permanente løsninger som er rettferdige når det gjelder alle problemene mellom oss i henhold til folkeretten, lyder det.

Torsdag var Tysklands statsminister Angela Merkel også i telefonsamtaler med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Både Tyrkia og Hellas gjennomførte nylig militærøvelser øst i Middelhavet.

Torsdag varslet Tyrkia også at Russland planlegger å gjennomføre en militærøvelse i regionen fra 8. til 25. september, noe Russland ikke har bekreftet.

Tyrkia har de siste ukene lett etter gass i de omstridte områdene.

Tyrkias utenriksdepartement har i en uttalelse sagt at de er åpne for å diskutere mulige løsninger med Hellas.

(©NTB)

Flere nyheter: