reklame for Sheiken Bowling
Menu
To personer omkom i helikopterulykken på Stiklestad i Verdal. Foto: David Engmo / NTB

Helikopterpassasjerer fra Overhalla mistet livet på fritidsreise

Piloten overlevde, mens en mann og en kvinne, begge 68 år gamle, mistet livet da et helikopter styrtet på et jorde i Verdal.

Av NTB | 01.11.2022 14:41:00

Økonomi og næringsliv: Det var Roar Henning Stein og Inger Eline Gaundal Stein som omkom i helikopterhavariet tirsdag. Navnene offentliggjøres i samråd med pårørende, opplyser Trøndelag politidistrikt.

Begge de avdøde var hjemmehørende i Overhalla kommune, en kommune i Namdalen, nord i Trøndelag.

Ifølge politiet var de på en fritidsreise da helikopteret havarerte. De to som mistet livet, var passasjerer, mens piloten ble skadd og ble ivaretatt av helsevesenet.

– Han ringte og sa at han hadde havarert og at jeg måtte ringe 113. Når han forteller meg at han har havarert, så skjønner jeg jo at det er ganske alvorlig, sier Tor Krokstad, som er flygesjef i Midtnorsk helikopterservice, som opererte helikopteret.

Ulykken ble varslet klokka 10.42.

Ifølge innsatsleder Stig Viken var det også en hund om bord i helikopteret, som styrtet på et jorde ved fylkesvei 757 mellom Verdal sentrum og Stiklestad. Hunden er tatt hånd om av veterinær.

– Vi vil ikke starte noe detaljert undersøkelse på stedet i dag. Vi vil bruke dagen for å få informasjon fra kilder som står flygningen nær, sa Halvorsen tirsdag ettermiddag.

Onsdag reiser kommisjonen til Verdal for å se på vraket og området rundt.

Det er ifølge Halvorsen for tidlig å si om vraket skal fraktes til kommisjonens lokaler på Kjeller på Romerike eller ikke.

– Det må vi ta stilling til når vi får litt mer kjøtt på beinet, sier avdelingsdirektøren.

Ifølge Teknisk Ukeblad er ulykkeshelikopteret av typen AS350 B3. Av de 269 helikoptrene som er registrert her i landet, er 86 stykker AS350 i en eller annen versjon. Den er etter hvert fått det nye navnet H125 av produsenten Airbus Helicopters, skriver nettstedet.

– Det psykososiale teamet skal bistå med debrif av involverte og ivaretakelse av pårørende, sier Fikse til NRK.

Overhalla-ordfører Hege Kristin Kværnø Saugen (Sp) sier at hovedfokuset nå er å ta vare på pårørende og etterlatte.

– Overhalla er en liten kommune hvor de fleste kjenner de fleste, så det blir fort veldig nært for veldig mange, sier ordføreren til NRK.

– Nå samler vi mest mulig informasjon. Det er en god del etterforskning som skal gjøres fremover, sa Snorre Haugdahl, politiets tjenesteenhetsleder, på en pressekonferanse i rådhuset i Verdal tirsdag ettermiddag.

Politiet ber vitner som kan ha sett eller hørt noe før ulykken, har tatt bilder eller har opplysninger, om å ta kontakt.

– Helikopteret er totalvrak, og to traktorer bistår med å løfte opp førerhuset, rapporterte Innherreds reporter på stedet.

Ifølge avisa skal maskinen ha tatt av fra en lette- og landingsplass i nærheten like før det gikk i bakken. Det er ikke kjent hva slags oppdrag helikopteret var ute på, annet enn at politiet omtaler det som en fritidsreise.

Ifølge innsatslederen kunne ikke luftambulansen lande på grunn av tåka.

– Redningsinnsatsen ble ikke forhindret på grunn av tåke, sier operasjonsleder Lægdheim til NTB.

En rekke utrykningsbiler rykket ut til stedet, og det ble satt i gang livreddende førstehjelp umiddelbart.

– Jeg har akkurat fått beskjed om ulykken, og at nødetatene har rykket ut. Vi avventer mer informasjon, men jeg kan si at dette er en tragisk hendelse. Mine tanker går ut til de berørte og pårørende og kolleger, sa hun til avisa.

– Nå må politiet og redningsmannskapet få gjøre jobben sin. Det er spesielt å være i Verdal akkurat når en slik ulykke skjer. Det rammer et helt lokalsamfunn, sa statsråden videre.

Piloten, som er i 50-årene, ringte selv til helikopterselskapet og ba dem varsle nødetatene, melder NRK.

Statens havarikommisjon er på plass med tre personer i Trøndelag for granske ulykken, men vil ikke begynne arbeidet på selve ulykkesstedet før onsdag, opplyser Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør for luftfart, til NTB.

Verdal kommune har iverksatt sitt kriseteam etter dødsulykken. Ordfører Pål Sverre Fikse sier de følger situasjonen tett.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om årsaken til ulykken.

Bilder fra ulykkesstedet viser den tette tåka da ulykken skjedde.

Operasjonsleder Solfrid Lægdheim sier politiet ble kontaktet av flytårnet på Værnes om hendelsen klokka 10.42. Hun opplyser at politiet først fikk vite at et helikopter hadde store problemer.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) var tilfeldigvis i Verdal for å besøke politistasjonen i sentrum da ulykken skjedde, skriver Trønder-Avisa.

Flere nyheter: