Menu
LETT HELIKOPTER: Det var et lett helikopter av typen Robinson 44 som styrtet ved Røldal. FOTO: SCANPIX (ARKIV)

Helikopter var kun utstyrt til visuell flyging

Helikoptertypen som styrtet i Røldal navigerer via et nettbrett med bevegelig kart. Helikoptertypen er ifølge eksperter ikke egnet i værforhold med dårlig sikt.

Av Egil M Solberg | 19.02.2019 07:37:37

Helikopterulykken: Odd Arne Lyng, daglig leder i Midtnorsk Helikopterservice AS, forteller til BT at selskapet i 16 år har hatt syv-åtte maskiner av typen Robinson 44 i sin stall.

– Mindre enmotors helikoptre, som Robinson 44, er helt avhengige av gode flyforhold. Så snart det er lavt skydekke, snø i luften, mye vind eller tåke, så må pilotene på slike helikoptre ta sine forholdsregler, sier Lyng til avisa. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Styres med kart fra et nettbrett

– Et nettbrett med bevegelig kart er det som vanligvis er i bruk når slike helikoptre er i luften. Robinson 44 har ikke den navigasjonen som er om bord i eksempelvis offshore-helikoptre, luftambulanser og politihelikoptre, sier Lyng til avisa.

At de lette helikoptrene kun navigerer ved hjelp av visuell flyging, stiller etter Lyngs mening store krav til pilotene.

– Erfaring er helt avgjørende. Man skal blant annet ikke fly inn i skyer, men under skyer. Våre piloter har fløyet mange tusen timer med denne helikoptertypen og kjenner godt til begrensningene, sier Lyng til BT.

Flere nyheter: