Menu
Ada Martine Stolsmo Hegerberg og Lise Klaveness etter pressekonferansen mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hegerberg om Klaveness-talen: – Et av de største øyeblikkene i sportshistorien

Ada Hegerberg sier samtalene med Lise Klaveness ble helt avgjørende for beslutningen om å gjøre comeback på landslaget. Hun hyller talen på Fifa-kongressen.

Av NTB | 04.04.2022 19:49:29

Sport: Hegerberg og landslagssjef Martin Sjögren møtte pressen på Ullevaal stadion etter mandagens landslagstrening. Der deltok ikke Lyon-stjernen, men hun fulgte deler av seansen på sidelinjen sammen med Sjögren.

Der ble det utvekslet smil og latter.

– Veldig godt å være her. Godt å komme hjem. Det blir en fin utfordring. Jeg har så vidt møtt alle jentene nå. Det var godt å se alle igjen. Det føltes bra, sa Hegerberg på pressekonferansen noen minutter senere.

Der ble hun også spurt om talen fotballpresident Lise Klaveness holdt foran fotballtoppene i Qatar i forrige uke.

– For meg er det nesten et av de største øyeblikkene i sportshistorien. Det hun gjør der krever så mye mot, klokhet og guts. Måten hun presentere hele talen på, hun er presset på tid, og vi vet hvilken situasjon hun står i, sa Hegerberg.

– For meg bør det her være en ekstrem inspirasjon til å bli med på lasset og pushe på videre for menneskerettigheter, for likestilling. Vi er nødt til å være i førersetet der. Norge og Skandinavia skal være foregangsland for demokrati. Vi er nødt til å backe Lise, hun er gull verdt. Hun tok en for laget, fortsatte hun.

– Det er ikke en beslutning som har kommet over natta. Det har vært mye diskusjon og prat. Jeg ble skadet i 2020, og det gir deg et annet perspektiv på ting. Jeg fikk muligheten til å tenke litt annerledes, sa Hegerberg, som pekte på dialogen hun har hatt med Klaveness.

– Jeg har hatt kontakt med Lise hele veien. Hun har jo også hatt sine erfaringer på landslaget og hatt sine utfordringer. Hun sto utenfor en periode. Å ha den åpne diskusjonen med henne har vært veldig befriende for min del, sa Lyon-spissen – og fortsatte.

– Jeg føler hun har forstått mye av den utfordringen som har ligget i norsk kvinnefotball og NFFs satsing på kvinner. Det har vært en god dialog. Litt etter litt har vi vært i prat med Martin. Til slutt var det på tide. Jeg har følt meg veldig klar for det, og har savnet det veldig, men jeg måtte tilbake på et godt nivå først etter skaden. Jeg takker for tålmodigheten. Nå føles det bra.

Hva hun og Klaveness har snakket om, ville hun ikke si for mye om.

– Jeg kommer ikke til å gå i detaljer om hva samtalene handlet om, men det er klart det har dreid seg om punkt for punkt av den feedbacken jeg ga i 2017, og som var viktig for meg.

Lyon-proffen fortalte at hun har snakket med sentrale landslagsspillere den siste tiden.

– Jeg har hatt gode samtaler med både Caroline Graham Hansen og Maren Mjelde og har hatt et godt forhold til mange av jentene gjennom mange år.

– Det er veldig gledelig at Ada er tilbake. Jeg har sagt lenge at vi vil ha med (alle) de beste spillerne. Dert har vi ikke hatt mens Ada var ute, sa landslagssjef Sjögren.

– Hun besitter kvaliteter vi har manglet litt, og vi må utnytte hennes kompetanse på beste måte. Når en spiller er så godt til å score mål og finne gode posisjoner i boksen, må vi utnytte det på en litt annen måte enn vi har gjort, spesielt den siste tiden.

Norge har spilt 51 landskamper siden Hegerberg sa nei til landslaget, og vunnet 33 av dem. Laget revansjerte seg for EM-fiaskoen i 2017 ved å kvalifisere seg til sitt åttende strake VM og tok seg til kvartfinale i sluttspillet i Frankrike. Laget har også kvalifisert seg til sommerens utsatte EM-sluttspill i England og er på god vei til å sikre billett til VM i Australia og New Zealand neste år.

Med seier over Kosovo (i Sandefjord) og Polen (på Ullevaal) kommende uke vil Norge være veldig nær VM-billett før de to siste kampene i september. Da rettes blikket fullt og helt mot EM der Norge er i gruppe med Nord-Irland, England og Østerrike.

– Med alt snakk om EM og Adas comeback glemmes det nesten litt bort at det er to viktige VM-kvalifiseringskamper vi skal spille, sa Sjögren.

Norge hadde aldri tidligere reist hjem fra et sluttspill uten en seier, og nå ble det verken poeng eller scoring. At lagene som gikk videre fra Norges gruppe (Nederland og Danmark) senere møttes i finale var bare mager trøst.

– Vi er nødt til å se oss selv i speilet og tenke «hva skal til nå for at vi skal løfte oss», sa en svært skuffet Hegerberg i intervjusonen etter det tredje strake tapet.

En drøy måned senere kom beskjeden fra Hegerberg om at hun hadde besluttet å ta en pause fra landslaget. Hun etterlyste forbedringer på flere områder, både i planleggingsarbeid, gjennomføringsfase og oppfølging.

Dagen etter utdypet hun overfor flere norske medier som oppsøkte henne i Lyon. Hun uttrykte frustrasjon over reaksjonene fra fotballforbundet og sa blant annet at «NFF har en jækla lang vei å gå» og «akkurat nå er det ikke plass til meg der».

Den vonde kvelden i Deventer da Norge var utslått av EM, avviste Hegerberg spørsmål om den forestående VM-kvalifiseringen som da var snaut to måneder unna.

– Nei, den er langt inn i framtiden, sa hun.

1718 dager senere er Hegerberg omsider klar for VM-kvalifisering med Norge.

Lyon-stjernen ble også utfordret på hvorfor det nå var riktig å vende tilbake til landslaget.

Torsdag kan tidenes toppscorer i kvinnenes mesterliga omsider gjøre nye innskudd på sin målkonto i landslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kosovo spilles tre døgn før femårsdagen for hennes 38. og foreløpig siste landslagsmål.

Da Hegerberg sa nei til landslaget, viste hun til frustrasjon som hadde bygget seg opp over tid, men det toppet seg da Norge røk ut av EM-sluttspillet i 2017 med tre strake tap.

Lise Klaveness holdt som toppfotballdirektør dialog med Hegerberg, også gjennom hennes lange og tøffe skadefravær. Ikke lenge etter at Klaveness ble valgt til fotballpresident er Hegerberg tilbake i landslagsdrakt.

(©NTB)

Flere nyheter: