Menu
Hege Riise er ansatt som ny landslagssjef for Norge. Foto: Jil Yngland / NTB

Hege Riise ny landslagssjef for Norges fotballkvinner

Hege Riise rykker opp og får treneransvaret for det norske kvinnelandslaget i fotball de neste årene. Tidligere i sommer ledet hun Norge til sølv i J19-EM.

Av NTB | 03.08.2022 08:20:45

Sport: Norges Fotballforbund går for en intern løsning etter at Martin Sjögren måtte gi seg. Svensken hadde ett år igjen av kontrakten, men betalte prisen for nok en EM-fiasko.

Tap for England (0-8) og Østerrike (0-1) ga norsk exit i gruppespillet.

Mange har siden pekt på Riise som en naturlig erstatter. Det har også NFF-ledelsen konkludert med. 53-åringen ledet nylig J19-landslaget helt til EM-finalen.

Som spiller ble hun både europamester (1993), verdensmester (1995) og olympisk mester (2000) med Norge. Hun var en av sin generasjons aller beste spillere og topper den norske lista over flest landskamper (188).

I januar i fjor tok Riise over som midlertidig trener for Englands kvinnelandslag i tre treningskamper, og senere fikk hun jobben med å lede Storbritannia i Tokyo-OL. Britene gikk enkelt videre fra puljespillet, men røk i første utslagsrunde mot Australia etter ekstraomganger.

Fra 2009 til 2012 var Riise assistenttrener for USA under svenske Pia Sundhage. Der var Riise med på å vinne sølv i VM i 2011 og gull i OL i 2012.

Klarer man ikke det, vil et begrenset tap (inntil tre mål) og hjemmeseier over Albania 6. september også løse ut billett.

Sluttspillet er i Australia og New Zealand neste år og avgjør blant annet hvem som får være med i Paris-OL om to år. Neste EM følger om tre år. Hvor det arrangeres, avgjøres i desember. En nordisk søknad med kamper blant annet i Norge er et av alternativene.

Norge har ikke tatt seg forbi en kvartfinale siden veien mot EM-finalen i 2013.

Riise har også en rekke meritter å vise til fra tiden som trener i LSK Kvinner. Hun ble dobbeltmester (serie og cup) med klubben i 2016, 2018 og 2019. Det ble ikke cupgull i 2017, men LSK tok en suveren ligatittel.

Norge kan allerede i Riises første kamp kvalifisere seg til sitt niende VM-sluttspill av like mange mulige. Ett poeng i Belgia 2. september vil ordne det.

(©NTB)

Flere nyheter: