Menu
Havnespy sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som er avhengige av hverandre og lever på bunnen. Foto: Åge Wee / NTB

Havnespy kan være på vei inn Oslofjorden – båteiere bes følge nøye med

Miljødirektoratet ber båteiere i Oslofjorden si ifra om de mistenker funn av fremmedarten havnespy, som nylig ble oppdaget på Koster i Sverige.

Av NTB | 01.12.2022 13:56:46

Kuriosa og kjendiser: – Kosterøyene ligger svært nær Ytre Hvaler nasjonalpark, og vi er bekymret for at havnespy skal spre seg til kysten av Hvaler. Vi ber derfor folk som ferdes langs kysten i ytre deler av Oslofjorden om å være oppmerksom på mulige forekomster av havnespy og melde ifra om de ser noe de mistenker kan være den fremmede arten, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Foreløpig er det oppdaget havnespy i fem havneområder i Norge, alle på Vestlandet. Havnespy er en fremmed art som legger seg som store tepper på havbunnen. Dette fører til at andre dyr og planter ikke kan leve der.

Havnespy er beige-oransje og vokser som en matte på steiner, berg, tau, brygger og andre materialer. Overflaten ser glatt ut, men den er ru å kjenne på.

Miljødirektoratet har sammen med Havforskningsinstituttet tatt miljø-DNA-prøver flere steder lengst kysten av Ytre Hvaler. Resultatene vil vise om det er spor av havnespy-DNA i vannet. Prøvene skal være klare før jul.

(©NTB)

Flere nyheter: