Menu
To personer mistet livet i helikopterulykken i Verdal tirsdag. Statens havarikommisjon har startet sitt arbeid på stedet. Foto: David Engmo / NTB

Havarikommisjonen har startet arbeidet etter helikopterstyrten i Verdal

Havarikommisjonen startet onsdag sitt arbeid i Verdal etter at to personer omkom da et helikopter havarerte på et jorde tirsdag formiddag.

Av NTB | 02.11.2022 10:41:32

Ulykker og naturkatastrofer: Statens havarikommisjon var tirsdag på plass i Trøndelag for granske helikopterulykken i Verdal, men selve arbeidet ved ulykkesstedet startet onsdag morgen.

Direktør i Statens havarikommisjon, William Bertheussen, sier til NTB at de nå gjør tekniske undersøkelser, samler inn informasjon og registrerer ulykkesstedet.

– Det er helt standard rutine på prosedyrene på hvordan de går fram for å kartlegge hva som har skjedd, og hvorfor det har skjedd, sier Bertheussen.

– All informasjon skal sammenholdes med all annen dokumentasjon som er samlet inn. Så skal dette kvalitetssikres, slik at man er helt sikker på at man har korrekt informasjon.

Så langt er det ikke funnet elektroniske spor som kan si noe om ulykkesårsaken.

– Men det er selvsagt noe vi er interessert i, sier Nørstegård.

Til TV 2 sier Nørstegård at dette helikopteret ikke har en opptaksfunksjon, tilsvarende svarte bokser i fly, som kan hjelpe til i etterforskningen.

– Det er veldig viktig. Det er trolig han som kan gi oss en god pekepinn på hvor vi skal lete eller hva som kan være årsaken.

Helikopteret som ble brukt i ulykken, er en såkalt AS350, som skal være den mest brukte helikoptertypen i Norge.

– Derfor er det den typen som har vært med i mange ulykker også, men det sier ikke så mye om helikoptertypen, det sier mer om antall helikoptre i Norge, sier Nørstegård.

– Da snakker vi uker og måneder, i hvert fall til rapporten er klar, sier Nørstegård.

Ulykken ble varslet klokka 10.42 tirsdag.

Politiet ber vitner som kan ha sett eller hørt noe før ulykken, har tatt bilder eller har opplysninger, om å ta kontakt.

Bilder fra ulykkesstedet viser at det var tett tåke da nødetatene kom til ulykkesstedet. Innsatsleder Stig Viken opplyste at redningspersonell kom raskt til stedet, og at det ble umiddelbart satt i gang livreddende tiltak.

– Vi fikk også hjelp av en traktor til å få løftet opp skroget for å få frigjort en person som lå i klem, sa Viken til NRK.

Det var Roar Henning Stein og Inger Eline Gaundal Stein, begge fra Overhalla kommune, som omkom i ulykken. Piloten ble skadd og blir ivaretatt av helsevesenet.

Onsdag morgen sa inspektør Tor Nørstegård i Havarikommisjonen til Innherred at de foreløpig ikke har funnet noe spesielt, men at alt har en verdi når det gjelder å legge sammen og analysere etter hvert.

Til TV-kanalen sier Nørstegård at de så langt ikke har snakket med piloten, men forteller at dette er et viktig punkt på listen over ting som skal gjøres.

Havarikommisjonen opplyser at arbeidet på ulykkesstedet fortsetter utover dagen, men ifølge Nørstegård kommer det til å ta lang tid før man kan få svar på årsaken til ulykken.

Helikopteret styrtet kort tid etter at det lettet fra Midtnorsk Helikopterservice, bare noen hundre meter unna.

(©NTB)

Flere nyheter: