Menu
Rådhuset i Haugesund kommune. FOTO: E Solberg
Rådhuset i Haugesund kommune. FOTO: E Solberg

Haugesund kommer dårlig ut i ny kommunetest

Haugesund som tidligere har gjort det svært godt i kommunetester har rast nedover lista, og er i år å finne i nedre halvdel blant kommunene i Rogaland.

Av Egil M Solberg | 11.02.2019 07:48:57

Kommunetest: Tysvær er den kommunen som kommer best ut på Haugalandet. Karmøy og Utsira ligger under Haugesund. I Hordaland kommer Sveio på en 7. plass, Stord på en 12. plass og Bømlo helt nede på en 21. plass.

Forbrukerrådet har testet hvor gode kommunene er til å hjelpe folk som har spørsmål om ulike kommunale tjenester.

Alle kommunene er testet, på til sammen nesten 30 000 opplysninger via telefon, e-post og nettsider.

Om metoden

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet peker på at kommunene for eksempel har ansvar for at vi har lege og skole å gå til, vann i springen, og omsorg når vi blir gamle.

– Se for deg småbarnsforeldre som skal velge barnehage til babyen de gruer seg til å sende ut i verden. Da vil de selvsagt vite mest mulig om barnehagene, sier hun.

Trives barna, blir foreldrene hørt, er det bra miljø der?

– Dette trenger folk å vite. En del kommuner gjør allerede brukerundersøkelser, og legger disse svarene åpent ut. Og åpenhet gir foreldrene grunn til å føle seg trygge. Her kan nesten alle kommunene, også vinneren, gjøre det bedre, forklarer hun.

Vinnere på Vestlandet

Klepp kommer best ut i Rogaland i årets kommunetest, tett etterfulgt av Bjerkreim og Sandnes.

Best i landet er Nesset kommune i Møre og Romsdal. Bergen tar andreplassen.

Store kommuner gjør det oftest best

Årets vinnerkommune Nesset har omkring tre tusen innbyggere, mens sølvmedaljevinneren har nesten 300 000 bergensere å besvare spørsmål fra.

Forbrukerrådets kommunetest viser at store kommuner generelt får best resultater, men det er verdt å merke seg at flere små kommuner har kapret plasser i teten.

Et utvalg av kommuner i rangeringene

Flere nyheter: