Menu
Somalias tidligere president Hassan Sheikh Mohamud (t.v.) ble søndag gjenvalgt som statsoverhode i det østafrikanske landet. Her sammen med sittende president Mohamed Abdullahi Mohamed under stemmegivingen blant medlemmene i nasjonalforsamlingen. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB

Hassan Sheikh Mohamud er Somalias nye president

Tidligere president Hassan Sheikh Mohamud, er på nytt valgt til president i Somalia der han også var president fra 2012 til 2017.

Av NTB | 15.05.2022 23:31:04

Politikk: Mohamund vant etter en tredje runde i presidentvalget. Blant de 36 kandidatene i første runde var sittende president Mohamed Abdullahi Mohamed, bedre kjent som Farmajo, og to av hans forgjengere, i tillegg til tidligere statsminister Hassan Khaire, som er norsk statsborger.

Begge de to ble med videre til andre runde av valget. De andre som var videre, var tidligere president Mohamud og Puntland-leder Said Abdullahi Dani.

I tredje runde sto bare Farmajo og Mohamud igjen, og det var sistnevnte som gikk seirende ut av den siste runden. 66-åringen var president mellom 2012 og 2017, er tidligere akademiker og aktivist fra Hawiye-klanen.

Presidenten velges i et indirekte valg der alle 275 medlemmer av nasjonalforsamlingen og 54 senatorer deltar. Vinneren må sikre seg støtte fra to tredeler av nasjonalforsamlingen, altså minst 184 stemmer.

Medlemmene av nasjonalforsamlingen samlet seg i et telt inne på Mogadishus tungt bevoktede flyplasskompleks.

Valg av både president og nasjonalforsamling skulle vært holdt for lenge siden etter at Farmajos termin var over i februar 2021.

Han trosset kritikken og forlenget presidentperioden på grunn av striden om prosedyrene, noe som utløste spenninger og sammenstøt mellom forskjellige politiske grupperinger.

(©NTB)

Flere nyheter: