Menu
Robbie Coltrane på Trafalgar Square i London, der det var verdenspremiere på «Harry Potter and The Deathly Hallows: Part 2,» den siste filmen i serien, 7. juli 2011. Foto: Jonathan Short / AP / NTB

«Harry Potter»-skuespiller Robbie Coltrane er død

Den skotske skuespilleren Robbie Coltrane, kjent for rollen som Gygrid i «Harry Potter»-filmene, er død, melder BBC. Han ble 72 år gammel.

Av NTB | 14.10.2022 20:11:09

Kuriosa og kjendiser: – Han var et utrolig talent, fullstendig unik, og jeg var mer enn heldig som kjente ham, jobbet med ham og lo meg i hjel sammen med ham, tvitrer «Harry Potter»-forfatter J.K. Rowling fredag kveld.

Coltrane var også komiker og skribent, og han ble verdenskjent gjennom de populære «Harry Potter»-filmene som kom mellom 2001 og 2011.

Coltrane spilte rollen som Gygrid – Rubeus Hagrid på originalspråket. Som skogvokter og lærer på Galtvort ble han raskt venn med Harry Potter.

– Jeg har spesielt gode minner fra da han holdt motet oppe under innspillingen til Fangen fra Azkaban, mens vi alle gjemte oss i timevis i Gygrids hytte. Han fortalte historier og vitser for å holde moralen oppe, mimrer Radcliffe.

– Jeg er utrolig glad for å ha møtt ham, og veldig trist over at han er død. Han var en utrolig skuespiller og en elskelig mann, fortsetter Radcliffe.

For tolkningen vant Coltrane Bafta TV-prisen for beste skuespiller hele tre år på rad mellom 1994 og 1996.

Belinda Wright, Coltranes agent gjennom 40 år, forteller at skuespilleren døde fredag.

– Robbie var et unikt talent, sier hun. Dødsårsaken er ikke oppgitt, men Wright takker sykehuset i Larbert i Skottland for deres omsorg.

– Han vil trolig bli best husket i mange tiår framover som Gygrid. En rolle som brakte glede til barn og voksne over hele verden og førte til en strøm av fanbrev hver eneste uke i over 20 år, sier Wright.

– James Bond-fans skrev også for å rose hans rolle i «GoldenEye» og «The World Is Not Enough», tilføyer agenten.

Coltrane spilte KGB-mannen Valentin Zukovskij i de to James Bond-filmene.

Han etterlater seg søsteren Annie Rae, barna Spencer og Alice og deres mor Rhona Gemmell.

Daniel Radcliffe, som spilte hovedrollen i Harry Potter i filmene, deler gode minner med nyhetsbyrået PA, og betegner Coltrane som ett av de morsomste menneskene han har møtt.

Den skotske stjernen het egentlig Anthony Robert McMillan. Han var også kjent fra rollen som kriminalpsykologen Eddie «Fitz» Fitzgerald i krimdramaet «Cracker» på ITV.

Coltrane har også spilt i to James Bond-filmer.

Flere nyheter: