Menu
Åge Hareide hilser på Gustav Valsvik, som for anledningen bar et kapteinsbind i regnbuens farger, noe Hareide ikke vil se på norske arenaer. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hareide fikk telefon fra sjefen etter å ha gått ut mot pride-markeringer

Mens store deler av Fotball-Norge har omfavnet pride, vil Rosenborg-trener Åge Hareide ha en fotball fri for regnbuefarger. Det får sjefen hans til å reagere.

Av NTB | 24.06.2021 16:23:56

Sport: Hareide sier til Adresseavisen og Nidaros at pride-markeringer ikke hører hjemme i idretten, og han mener heller ikke det er behov for å ha regnbuefarger på cornerflagg og kapteinsbind.

– Man bør holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som pride er. Pride er på mange måter en propaganda for at folk skal være glad i hverandre. Det er ok, men ikke bruk idretten til det, sier RBK-sjefen.

– De trenger ikke gå inn på vår arena. Det er ikke nødvendig, hos oss har det aldri vært en diskusjon, legger han til.

Hareide understreker at han er for mangfold i fotballen.

Rosenborgs styreleder, Ivar Koteng, sa kort tid etter til TV 2 at han skulle ta en prat med Hareide om temaet.

– Vi støtter pride og tror det er smart at klubben gjør det i den posisjonen vi har med mulighet til å påvirke. Hareide er ikke klubben, han er en trener. Men vi har en annen verdi som heter åpenhet, og dette er en konsekvens av den åpenheten, sier Koteng til NTB.

Han vil ikke kommentere sterke reaksjoner i sosiale medier. Politisk kommentator i Bergens Tidende, Jens Kihl, skriver på Twitter at Rosenborg må svare tydelig på om de stiller seg bak «hatpratet til Hareide».

– Jeg tror ikke Hareide driver med hatprat, men ellers vil jeg ikke kommentere det, sier Koteng.

– Vi tenker det samme, og oppfatter ikke dette som en politisk markering. Det er hva klubben mener som er det viktige, sier Koteng.

Han sier at han i samtalen med Hareide ville fortelle hva han og klubben mener, og høre mer om hva Hareide selv mener. Hareide får ikke beskjed om å moderere sine uttalelser som Rosenborgs ansikt utad.

– Det driver vi ikke med, vi har fortsatt åpenhet som en av våre verdier, sier Koteng.

– Det bringer opp en diskusjon, og så får vi nyansert hva vi mener og at fotballen står samlet om likeverd. Så jeg tenker at vi kanskje kommer sterkere ut av dette, sier Koteng.

Både forbundstopper og flere profilerte spillere har reagert kraftig på Uefas avgjørelse. Én av Norges beste kvinnespillere, Caroline Graham Hansen, uttalte at Uefa bør skamme seg, mens flere har endret profilbilder i sosiale medier til regnbuens farger.

Fotballforbundet har vært svært aktive i saken og har uttalt at de mener regnbuemarkeringer ikke er politiske, men representerer grunnleggende menneskerettigheter.

Det ungarske parlamentet vedtok nylig en lov som forbyr «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell. Myndighetene i landet mener loven i første rekke er ment å beskytte samfunnet mot pedofile.

– Vi er helt uenig i at dette er et politisk spørsmål. Vi tenker det er et spørsmål om verdier og respekt, sa generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, til NTB onsdag.

Hareide sier til trønderavisene at det ikke er en diskusjon om hvorvidt fotballen er åpen for alle. Flere mener imidlertid at fotballen har et homoproblem, ettersom ingen profilerte, aktive spillere har stått fram som homofile.

Til NTB sier Koteng at han ga Hareide beskjed om hva klubben mener i saken, som er at Rosenborg ønsker regnbuefargene velkommen i fotballen.

Styrelederen sier Hareide har sagt at han ikke synes fotballen skal brukes til politiske markeringer. NFF mener det dreier seg om grunnleggende menneskerettigheter.

Norge protesterte i et brev til Uefa-presidenten etter avgjørelsen om å si nei til å lyse opp arenaen i München i regnbuefarger under EM-kampen mellom Tyskland og Ungarn onsdag.

Det var også kjernen i brevet NFF sendte til Uefa onsdag. Der protesterte forbundsledelsen mot at Uefa sier nei til regnbuemarkeringer under EM, og kom samtidig med en oppfordring om ikke å legge EM-kamper til Ungarn.

(©NTB)

Flere nyheter: