Menu
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide deltok via videolink fra Nairobi da IPCCs nye klimarapport ble presentert i Oslo mandag. I forgrunnen står Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Håp om internasjonal avtale mot plastforurensing

En internasjonal avtale om plastforurensing er en av de viktigste sakene på FNs miljøforsamling i Kenya denne uken. Møtet begynte mandag og ledes av Norge.

Av NTB | 28.02.2022 16:52:08

Vær: – Plastforurensingen har vokst til å bli en epidemi, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) på åpningsdagen.

Han har rollen som forsamlingens president, slik forgjengeren Sveinung Rotevatn (V) hadde i fjor. Det fysiske møtet i Nairobi er en fortsettelse av et digitalt møte for et år siden.

Det ventes at landene nå vil ta et viktig skritt i retning av en internasjonal avtale mot plastforsøpling. Et rammeverk blir trolig vedtatt, før en internasjonal komité skal nedsettes for å få detaljene på plass.

Enorme mengder plastsøppel havner hvert år i naturen, og mengden er raskt økende. Mikroplast – bitte små plastbiter – finnes omtrent over hele kloden.

Miljøforsamlingen begynte sitt møte samme dag som FNs klimapanel (IPCC) presenterte en ny, stor rapport. Barth Eide deltok under presentasjonen av rapporten i Oslo via videolink.

– Vi ønsker å vise at det multilaterale systemet fortsetter å fungere til tross for en dyp geopolitisk krise, sa Barth Eide til NTB dagen før Nairobi-møtet begynte.

(©NTB)

Flere nyheter: