reklame for Sheiken Bowling
Menu
HMS Queen Elisabeth er i disse dager på tokt i norske farvann.Foto: Forsvaret

Hangarskip utenfor Skudeneshavn

Det britiske hangarskipet, HMS Queen Elizabeth, seilte inn Boknafjorden sør for Skudeneshavn lørdag kveld.

Av Egil M Solberg | 27.11.2022 00:32:28

Hangarskip: Skipet er på tokt som ledd i større alliert tilstedeværelse i norske farvann på grunn av Ukraina-krigen og angrepet på gassrørledningene Nord Stream.

Norges olje- og gassinstallasjoner i Nordsjøen har fått økt beredskap, og spenningen er høy.

– Beslutningen om økt beredskap har ført til større synlighet av allierte i våre nærområder, sier Jonny Karlsen til Aftenbladet. Han er talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter.

Felles arenaer gjør det britiske og det norske forsvaret i stand til å utveksle informasjon og øve sammen. Allerede sist uke trente norske F-35 sammen med det britiske hangarskipet under en øvingsaktivitet.

Ifølge opplysninger fra Forsvaret er det første gang hangarskipet er i Norge.

Hangarskipet HMS Queen Elizabeth er flaggskipet i den britiske marinen, og det største som noensinne er bygget for Royal Navy. Skipet kan frakte opp til 36 jagerfly og fire Merlin-helikoptre – alternativt tolv Chinook- og åtte Apache-helikoptre, skriver avisa.

Skipet er 284 meter langt, tar 1600 personer, og er spesialbygget for F-35-jagerfly.

Hangarskipet har sin hjemmebase i Portsmouth i England, og har siden 10. november vært ute på oppdrag som en del av den britiske operasjonen Operation Achillean, som blant annet har hatt Nordsjøen som operasjonsområde, melder Aftenbladet.

Mandag besøkte skipet Oslo og forlot hovedstaden torsdag.

Bilde fra MarineTraffic klokken 23.26 lørdag kveld.

Flere nyheter: