Menu
Palestinernes president Mahmoud Abbas ønsker angivelig å utsette det planlagte valget 22. mai, det første valget i de palestinske områdene siden 2006. Foto: AP / NTB

Hamas går ikke med på valgutsettelse

Palestinernes president Mahmoud Abbas og hans Fatah-parti vil trolig be om utsettelse av valget i mai, men Hamas krever at det blir holdt.

Av NTB | 29.04.2021 10:09:49

Politikk: Den palestinske ledelsen møtes torsdag for å diskutere det planlagte valget 22. mai, som president Mahmoud Abbas ifølge flere kilder ønsker å utsette. Påskuddet er at Israel nekter palestinerne å avvikle valg i annekterte Øst-Jerusalem.

Sist palestinerne holdt valg var i 2006, og da stakk den militante islamistgruppen Hamas av med seieren. Valgresultatet ble ikke anerkjent av EU, USA, Israel og flere andre land, som stempler gruppen som en terrororganisasjon.

Hamas jaget Fatah-styrkene ut av Gaza, og Abbas dannet en ny palestinsk regjering på Vestbredden.

Siden har Hamas hatt makten i Gaza, mens Abbas og en palestinsk regjering styrer på Vestbredden og representerer Palestina internasjonalt.

– Hamas kommer ikke til å være med på noen utsettelse eller avlysning av valget, heter det i en kunngjøring fra gruppen.

– Valg er en fundamental rettighet, legger de til.

Rundt 150.000 andre stemmeberettigede palestinerne i Øst-Jerusalem har i henhold til avtalen rett til å avgi stemme med eller uten israelsk tillatelse.

Israelske myndigheter nekter imidlertid palestinske myndigheter å operere i Øst-Jerusalem.

Det hele endte med væpnet konflikt mellom Fatah-dominerte sikkerhetsstyrker og Hamas på Gazastripen.

Fatah er splittet foran vårens valg, og meningsmålinger tyder på at Hamas nok en gang kan stikke av med seieren. Nå advarer gruppen mot å utsette valget.

Ifølge Oslo-avtalen har rundt 6.000 palestinere i Øst-Jerusalem rett til å avgi stemme i palestinske valg via israelske postkontor.

(©NTB)

Flere nyheter: