fbpx
Menu
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP) og energipolitisk talsmann Terje Halleland (FrP). FOTO: E. Solberg / Radio Haugaland

Halleland (FrP) utfordrer Elvestuen (V)

- Kina og India fortsette å øke sine utslipp. Nedbygging av norsk oljeindustri har ingen positiv effekt på klimaet. Det vil faktisk føre til flere forurensende kullkraftverk, sier Halleland (FrP).

Av Egil M Solberg | 03.12.2019 21:28:41

Klima og oljeindustri: Fremskrittspartiet frykter for norske og europeiske arbeidsplasser, og kaller de norske klimamålene overambisiøse, skriver TV2.

Regjeringen vil ha med EU på å slippe ut 55 prosent mindre klimagass i 2030 enn vi gjør nå. Samtidig har USA gått ut av Parisavtalen og i Kina og India øker klimautslippene kraftig.

– Mens Norge og EU har forpliktet seg til tidenes mest ambisiøse klimaavtale og kutter utslipp i et rekordtempo, kan land som Kina og India fortsette utslippsfesten i et tiår til, sier Fremskrittspartiets Terje Halleland til TV 2.

– Jeg savner USA og jeg savner et mer ambisiøst Kina fremover, sier Erna Solberg til TV 2.

Fremskrittspartiet og Halleland forventer at klima- og miljøminister Ole Elvestuen (V) legger press på Kina og India. Han reiser til Madrid og klimatoppmøte på søndag.

– Nå reiser Elvestuen ned til Madrid og skal være med på klimatoppmøte i neste uke og vårt krav til han er at vi begynner å se utover Norges grenser og stiller krav til at andre land skal bidra til klimakutt, sier Halleland til TV2.

Han mener Norges utslipp i det store bildet blir små.

– Følger man framskrivningene som India og Kina har hatt de siste ti årene, så slipper de ut 5.000 millioner tonn mer i 2030 enn de gjør i dag. Samtidig som Europa og Norge bare kutter 900 millioner tonn, sier han.

– På tidligere klimatoppmøter har Norge påtatt seg  mål som fremstår med begrenset effekt på de globale klimagassutslippene, og som i tillegg har virket konkurransevridende, sier Frp-politikeren til kanalen.

Han frykter at høyere kostnader for norsk næringsliv vil føre til at produksjonen flytte ut av Norge.

– Ambisjonsnivået må være slik at norske bedrifter ikke flagger ut. Hvis ikke vi får med Kina og India, så kommer dette til å bli kjempetøft, sier Halleland til TV2.

Flere nyheter: