Menu
Tysklands statsminister Angela Merkel og Russlands president Vladimir Putin i Moskva lørdag, da de blant annet diskuterte våpenhvile i Libya. Foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik /Kreml / AP / NTB scanpix

Haftars styrker erklærer våpenhvile

Styrkene til militsleder Khalifa Haftar opplyser at en våpenhvile har trådt i kraft vest i Libya.

Av NTB | 12.01.2020 05:09:35

Krig og konflikter: Haftar og hans mektige LNA-milits kontrollerer de østlige delene av landet og innledet i april i fjor en offensiv for å gripe makten i Tripoli, som ligger vest i landet. Tripoli er hjem til den FN-støttede regjeringen som ledes av Fayez al-Sarraj.

Våpenhvilen trådte i kraft klokken 23 norsk tid lørdag, uten at noen detaljer om den var lagt ut fra Haftars side.

Haftar avviste først Tyrkia og Russlands oppfordring til våpenhvile og kunngjorde torsdag en fortsettelse av den militære operasjonen i Libya, men snudde så i saken.

Haftar har imidlertid advart om at det vil komme en alvorlig respons på ethvert brudd på våpenhvilen fra motpartens side, i dette tilfellet den Tripoli-baserte regjeringen til al-Sarraj.

Både Tyskland og Russland opptrer som meklere i konflikten, tross advarsler om at Libya kan bli «et nytt Syria».

– Jeg regner virkelig med at de motstridende parter i Libya slutter å skyte og legger ned våpen i løpet av noen timer, sa Putin.

Han understreket at det er viktig å få slutt på væpnet konfrontasjon.

Merkel kaller våpenhvilen et første skritt i en fredsprosess.

I 2019 ble situasjonen ytterligere forverret da general Khalifa Haftar og hans milits innledet offensiven mot regjeringen mot Tripoli og al-Sarraj.

Da han var i Roma lørdag og hadde møter med landets statsminister, sa al-Sarraj at han ønsker det tyrkisk-russiske initiativet til en våpenhvile velkommen, men sa at en tilbaketrekking av Haftars styrker er en betingelse.

Før Haftars helomvending møttes den russiske presidenten Vladimir Putin og den tyske statsministeren Angela Merkel lørdag i Moskva og ba om internasjonal innsats i Libya.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten i landet.

(©NTB)

Flere nyheter: