reklame for Sheiken Bowling
Menu
Norsk scoringsjubel i nasjonsligakampen mot Nord-Irland. Her gratuleres Erling Braut Haaland (23) med sin scoring av Omar Elabdellaoui, Mohamed Elyounoussi og Stefan Johansen. Foto: Peter Morrison, AP / NTB scanpix

Haaland og Sørloth herjet da Norge knuste Nord-Irland: – Fint å ha en sånn makker

Målmaskinene Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth fikk starte sammen på topp og scoret to ganger hver da Norge knuste Nord-Irland 5-1 i nasjonsligaen.

Av NTB | 07.09.2020 23:38:17

Sport: Lars Lagerbäcks lag slo voldsomt tilbake tre dager etter fadesen hjemme mot Østerrike og meldte seg på igjen i kampen om gruppeseier takket være effektiv fotball og fem flotte mål.

Mohamed Elyounoussi åpnet festen, men siden handlet mye om spissduoen som henviste Joshua King til benken. Haaland satte inn 2-1 framspilt av Sørloth og leverte deretter forarbeid til Sørloths femte og sjette mål på de fem siste landskampene.

Sørloth var tredje sist på ballen da Haaland satte punktum. 20-åringen er nå oppe i tre mål på de to siste landskampene.

– Det er en veldig fin relasjon mellom oss, og vi tenker ganske likt. På det siste målet mitt trengte ikke Erling å se opp, han visste jeg var der. Det er fint å ha en sånn makker, sa Sørloth til TV 2.

– Det fungerte grævla godt i dag. Vi koste oss i dag, Sørlothen og jeg, sa Haaland. At de snakker samme språk på banen illustrerte Sørloth da også han i TV 2-intervjuet brukte Haalands favorittuttrykk «grævla».

Nord-Irland tok poeng borte mot Romania med ti mann fredag, men var sjanseløs mot Norge med elleve. Nå ser det lysere ut foran de tre oktoberkampene på Ullevaal, hvorav den første mot Serbia gjelder omspillet om EM-plass.

– Vi bygget selvtillit. Det ble en god innledning til Serbia-samlingen, sa Sørloth.

I det 2. minutt slo Norges kaptein Stefan Johansen et langt og presist oppspill som fant Mohamed Elyounoussi. Celtic-spilleren dempet med seg ballen på brystet og sendte den i hjørnet før den hadde vært nær bakken. Stopperen Michael Smith var tilskuer på ærbødig avstand.

Norge ga fra seg drømmestarten da Daniel Ballards klareringsspark fra dypt på egen halvdel gikk over Kristoffer Ajer og Even Hovland tapte duellen mot Conor Washington, som fikk skyte. Rune Almenning Jarstein reddet, men Paddy McNair kunne sette returen i tomt mål.

Vertenes glede varte bare noen sekunder. Denne gang var det Omar Elabdellaoui som slo et langt oppspill fra midtstreken. Sørloth møtte det med en motspiller i ryggen og nikket tversover. Via låret til Ballard havnet ballen hos Haaland, og 20-åringen banket den i nettet fra snaut 20 meter.

– Jeg tar av meg hatten for Haitam. Det var et perfekt innlegg, sa Sørloth til TV 2.

Rett etter pause smalt det igjen. Haaland spilte vegg med Johansen og startet i bakrom. Rykket sendte ham alene mot keeper, men måljegeren valgte å sentre til Sørloth, som kunne gjøre 4-1 i tomt bur.

– Jeg hørte ham skrike «Erling, Erling», så da var det bare å spille, sa Haaland.

Et nytt Johansen-oppspill, en Sørloth-flikk og en Elabdellaoui-nikk sendte Haaland gjennom igjen i det 58. minutt, og Norges femte avslutning mellom stengene traff nettmaskene akkurat som de fire første.

Til slutt greide vertene å stoppe noen norske skudd, blant annet da Sørloth var nær hattrick på overtid. Effektiviteten var likevel brutal, og om Norge seiler på Belfast-bølgen inn i oktoberkampene kan det bli moro både i EM-omspillet og nasjonsligaen.

Romania topper tabellen etter sin borteseier over Østerrike, men Norge er bare ett poeng bak.

Norge brukte over en time på å få til sitt første avslutningsforsøk mot Østerrike, men tok ledelsen to ganger før det var spilt sju minutter på Windsor Park. Alle de tre målene i åpningsminuttene kom etter langpasninger som forsvarene håndterte dårlig.

I det 19. minutt var Haaland involvert da Sørloth økte ledelsen. Han sto for en fin spillvending og satte opp Haitam Aleesami på venstresiden. Backen slo et flott innlegg bak forsvaret, og ved lengste stolpe beinet Sørloth 3-1 i nettaket.

(©NTB)

Flere nyheter: