Menu
Med kapteinsbindet på armen deler Erling Braut Haaland ut en klem til Alexander Sørloth etter å ha servert ham det som ble vinnermålet mot Sverige. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Haaland med to mål og assist da Norge slo Sverige 3-2 i nasjonsligaen

Erling Braut Haaland er en drøm for landslaget og et mareritt for Sverige. Med to mål og en assist senket han svenskene igjen da Norge vant 3-2 på Ullevaal.

Av NTB | 09.06.2022 20:01:05

Sport: Som i bortekampen for en uke siden ga han Norge 2-0-ledelse med et spillemål og et straffespark. Etter en svensk redusering overtok han kapteinsbindet da en sliten Martin Ødegaard ble byttet ut, og det var som kaptein han serverte Alexander Sørloth innlegget til det som ble vinnermålet.

– Aller mest happy er jeg med at han tok større ansvar defensivt i presset, men Erling er selvfølgelig den største matchvinneren vår i dag. Han scoret også et fint mål med hodet etter å ha misset noen sjanser mot Slovenia, sa Ståle Solbakken.

Med seieren er det allerede klart at Norge ender foran Sverige i nasjonsligaen og går til høstens avsluttende kamper mot Slovenia og Serbia med en ypperlig sjanse til å sikre opprykk til elitenivået. Det gir i så fall 2.-seeding i høstens trekning av EM-kvalifiseringen og en garantert ekstrasjanse til EM-billett dersom laget ikke lykkes i den ordinære kvalifiseringen.

Norge fikk en kjempestart da Haaland etter ti spilte minutter nikket inn sitt 19. landslagsmål. Etter fint spill av Morten Thorsby og Mats Møller Dæhli kom Fredrik Bjørkan til innlegg fra venstre. Haaland brukte rykket, kom seg foran midtstopper Hjalmar Ekdal og nikket ballen i hjørnet.

– Haaland er brutalt sterk, sa Sveriges landslagssjef Janne Andersson.

I det 54. minutt «drylte» jærbuen inn sitt 20. mål for Norge fra straffemerket, etter at VAR grep inn og sørget for at Robin Olsens nedriving av Alexander Sørloth ble straffet. Sørloth ble spilt gjennom i en skjev svensk forsvarsfirer, nikket ballen forbi Olsen og ble truffet i hodet av keeperens hansker. Han ville ikke nådd igjen ballen, men etter en tur ved sidelinja tildelte dommeren som først ga Sørloth tilsnakk ham i stedet straffespark.

Med sitt 20. landslagsmål inntok Haaland delt 9.-plass på landslagets evige scoringsliste, i sin 21. landskamp. 21-åringen endte på 161 minutter, fire mål og en assist i de to kampene mot Sverige.

De som husket den elleville EM-kvalifiseringskampen for tre år siden, fikk kanskje bange anelser. Da ledet Norge tilsynelatende trygt 2-0 inntil Sverige reduserte i det 70. minutt. Sverige vendte kampen og tok ledelsen før Ola Kamara berget 3-3 dypt inn i overtiden. Denne gang kom reduseringen tidligere, men Ståle Solbakken gjorde grep med et trippelbytte.

– Veldig bra coaching. Bra laguttak og tre veldig gode bytter, sa Solbakken humørfylt.

Haaland gikk foran som kaptein da Norge festet grepet igjen og punkterte kampen.

I det 79. minutt ristet Haaland av seg Krafth på et løp mot dødlinja, før han la hardt inn. Ballen ble klarert rett ut til ham, og da fant han Sørloth ved lengste stolpe. Spissen knuste Gabriel Gudmundsson i lufta og nikket i mål.

Norge kunne som i bortekampen ha vunnet enda klarere. Mohamed Elyounoussi tvang keeper Olsen til en strålende redning da han hadde 4-1 på foten, men tre mål holdt for Norge søndag, selv om svenskene igjen reduserte på overtid.

Mange hevet nok et øyenbryn da det ble kjent at Solbakken endret på seks plasser og lot Mats Møller Dæhli starte i stedet for Mohamed Elyounoussi, men Dæhli var en virvelvind helt fra avspark, og sammen med Thorsby og Bjørkan lagde han masse trøbbel for svenskenes høyreside. Allerede etter seks minutter skjøt Dæhli i returrommet etter et hjørnespark, men ballen traff lagkamerat Stefan Strandberg og spratt utenfor.

I det 21. minutt satte Dæhli fart rett mot forsvaret, som rygget og skvatt til alle kanter. Han knallet til mot lengste hjørne, men Olsen svarte med en flott refleksredning. Ved stolpen var Sørloth nær å nikke i tomt mål, men ballen gikk over.

Sørloth skapte trøbbel for Gudmundsson på sin side, men fikk mange strenge dommeravgjørelser mot seg i duellene.

En norsk kontring dratt opp av Sørloth et par minutter før pause endte med at Thorsby ble trykket ned av Ekdal inne foran mål, men denne gang fikk ikke nordmannen straffesparket han ropte på.

Tidlig i den andre omgangen fikk Norge derimot VAR-straffen som Haaland nådeløst utnyttet. Det ble ikke vinnermålet ettersom Nyland i femte og siste tilleggsminutt glapp ballen i beina på innbytter Viktor Gyökeres, som fastsatte resultatet. Dermed ble det assist til vinnermålet på Haaland søndag. Han fikk stående applaus da han på tampen ble byttet ut og ga kapteinsbindet videre til Stefan Strandberg.

Norge har slått Sverige i to viktige kamper på åtte dager. For ordens skyld var forrige norske tap for svenskene i en viktig kamp helt tilbake i 1976.

Sinte og frustrerte svensker virket på 2-0 i ferd med å tape både fatningen og kampen. En stygg ettersleng fra Emil Krafth mot Leo Østigård førte til håndgemeng ved sidelinja, men i det 62. minutt ga kaptein Emil Forsberg gjestene håp da han satt opp av Dejan Kulusevski skrudde ballen i hjørnet.

Sverige fikk en råtten start da venstreback Ludwig Augustinsson, som sto for mye av rutinen i den bakre fireren, måtte kaste inn håndkleet kort før kampstart. Gudmundsson måtte hoppe inn, men det var Krafth på høyrebacken som fikk mest å stri med da kampen kom i gang.

Sverige spilte seg inn i kampen og begynte å skape problemer for det norske forsvaret, men avslutningene var for dårlige til å sette Ørjan Nyland på prøve. Forsberg i ubalanse skjøt over etter fint forspill av Alexander Isak og Kulusevski, mens Robin Quaison og Kulusevski også ble presset hardt nok til at de ikke traff mål. Forsbergs forsøk på stupheading ble blokkert, mens Ødegaard stjal ballen fra Isaks tåspiss i et nytt farlig svensk angrep.

(©NTB)

Flere nyheter: