reklame for Sheiken Bowling
Menu
Den internasjonale domstolen i Haag skal behandle en grensekonflikt mellom Venezuela og Guyana. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Haagdomstolen vil behandle grensekonflikt mellom Guyana og Venezuela

FNs øverste domstol har besluttet å behandle en grensekonflikt mellom de søramerikanske nabolandene Guyana og Venezuela. Krangelen har røtter tilbake i 1899.

Av NTB | 18.12.2020 18:53:01

Økonomi og næringsliv: Den internasjonale domstolen i Haag besluttet fredag at den har jurisdiksjon til å behandle saken. Venezuela har bestridt dette, og nektet å legge fram juridiske argumenter i saken da den ble vurdert tidligere i år.

Saken er blitt brennaktuell etter at ExxonMobil har funnet store oljeforekomster offshore i området Venezuela gjør krav på. Oppdagelsen ventes å kunne øke oljeselskapets produksjon med 750.000 fat per dag innen 2025. Guyana, et fattig land med 800.000 innbyggere, kan dermed bli en oljenasjon.

Et internasjonal tribunal som vurderte grensekonflikten på slutten av 1800-tallet, trakk opp grensen til Guyanas fordel. Landet var da en britisk koloni. FN sendte saken til Haag-domstolen i 2018 etter at et forsøk på å megle mellom partene ikke førte fram.

Det omstridte området vest for Essequibo-elva er på størrelse med Tunisia og omfatter for det meste jungel. Det er forekomster av gull og diamanter i området, og det drives også skogbruk.

(©NTB)

Flere nyheter: