Menu
Russlands krigføring fører til store problemer med de globale matforsyningene. FNs generalsekretær António Guterres sier han er i intense samtaler med blant annet Russland og Ukraina om mulige løsninger på problemene. Foto: John Minchillo / AP / NTB

Guterres i samtaler med Russland om matmangel

FNs generalsekretær António Guterres sier han snakker med flere land for å få bukt med matmangelen. Krigen i Ukraina har forverret situasjonen betraktelig.

Av NTB | 19.05.2022 04:00:52

Økonomi og næringsliv: Antallet som står i fare for å rammes av alvorlig matmangel har mer enn doblet seg de to siste årene, og er nå oppe i 276 millioner mennesker, ifølge Guterres. Mer enn 500.000 lever i sult, en femdobling siden 2016.

Guterres sier han har «intense samtaler» med blant annet Russland, Ukraina, Tyrkia, USA og EU for å finne en løsning på krisen.

– De komplekse sikkerhetsmessige, økonomiske og finansielle implikasjonene krever velvilje fra alle parter for å komme fram til en avtale, sier han videre.

Som følge av krigen har havnene langs Ukrainas svartehavskyst blitt stengt, og dermed har mateksporten til flere utviklingsland blitt betydelig begrenset. Guterres fortalte at han under sitt siste besøk til Sahel-regionen i Afrika møtte familier som ikke ante hvor det neste måltidet skulle komme fra.

Sjef David Beasley for Verdens matvareprogram (WFP) har advart om at å ikke åpne havnene vil være en «krigserklæring mot den globale matsikkerheten» og føre til hungersnød, destabilisering av flere land, og nødvendiggjøre massemigrasjon.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock anklager Russland for å bruke hungersnød som våpen.

– Russland fører ikke den brutale krigen med bare stridsvogner, missiler og bomber. Russland fører krigen med et annet forferdelige, men mer subtilt våpen: hungersnød, sa hun.

– Det er ingen effektiv løsning på matkrisen uten å reintegrere Ukrainas matproduksjon i tillegg til maten og gjødselen som blir produsert av Russland og Hviterussland, trass i krigen, sa han.

Verdensbanken kunngjorde onsdag kveld at den øker støtten til prosjekter for å løse den globale matkrisen som følge av krigen i Ukraina med 12 milliarder dollar.

Pengene skal finansiere prosjekter de neste 15 månedene som jobber for å øke mat- og gjødselproduksjonen, øke handelsutbyttet og støtte sårbare husholdninger og produsenter.

Tidligere har Verdensbanken gitt 18,7 milliarder dollar til lignende prosjekter i Afrika, Midtøsten, Øst-Europa og Asia.

Ukraina og Russland er blant verdens ledende eksportører av hvete og bygg. Til sammen sto de for 28 prosent av verdens eksport av hvete i 2020, ifølge tall fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

I tillegg er Russland og Hviterussland verdens nest største og tredje største produsent av pottaske, eller kaliumkarbonat, som brukes i gjødsel, påpekte Guterres.