Menu
FNs generalsekretær António Guterres (t.v.) forsøkte tirsdag å overtale Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.h.) til å stanse krigføringen i Ukraina. Foto: AP / NTB

Guterres ber Russland om snarlig våpenhvile

FNs generalsekretær António Guterres besøkte tirsdag Moskva og ba den russiske ledelsen om en snarlig våpenhvile i Ukraina.

Av NTB | 26.04.2022 15:15:50

Ulykker og naturkatastrofer: – Vi er ekstremt interessert i å finne muligheter for å skape forutsetninger for en effektiv dialog, for en våpenhvile så snart som mulig og for en fredelig løsning, sa Guterres på starten av møtet med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Guterres ba videre Russland om å samarbeide med FN om å opprette såkalt humanitære korridorer i Ukraina, trygge ruter der sivile kan evakueres og nødhjelp kan bringes inn til de hardest rammede områdene.

Under en felles pressekonferanse etter møtet forsikret Lavrov at Russland er villig til å være med på et slikt samarbeid.

– Vårt primære mål er å beskytte sivilbefolkningen, og vi er villige til å samarbeide med våre kollegaer fra FN for å lindre situasjonen til sivilbefolkningen, sa han.

Lavrov understreket samtidig at Kreml ønsker å diskutere FNs generelle rolle, og han kritiserte vestlige land for å være ute etter hegemoni i verden.

Det er ikke kjent om Guterres har konkrete fredsforslag i ermet, men det ventes at han vil foreslå forhandlinger mellom Russland og Ukraina i FN-regi.

Putin snakket tirsdag også med Recep Tayyip Erdogan, som har forsøkt å spille rollen som megler i krigen mellom Russland og Ukraina. Guterres skulle også etter planen snakke med den tyrkiske presidenten.

– Han burde ha sett grusomhetene i Ukraina før han dro til Moskva for å stille spørsmål der, sa Zelenskyj i helgen.

Etter besøket i Moskva fortsetter Guterres til Ukraina, der han planlegger et møte med Zelenskyj torsdag.

Det ventes at den ukrainske presidenten vil gjenta sitt krav om at Russland må kastes ut av FNs sikkerhetsråd, der landet er blant dem fem vetomaktene.

Senere tirsdag skal Guterres etter planen ha et møte med president Vladimir Putin og forsøke å overtale ham til å stanse krigføringen i Ukraina.

Guterres fikk nylig hard kritikk fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som mente at FN-sjefen burde ha besøkt Kyiv først.