Menu
Trusselen om atomkrig nå like reell som på høyden av den kalde krigen, mener FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB

Guterres advarer mot økt fare for atomkrig

Verden er bare en liten feilberegning unna kjernefysisk utslettelse, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Av NTB | 01.08.2022 18:50:42

Politikk: – Vi har vært særdeles heldige til nå. Men hell er ingen strategi. Det beskytter heller ikke mot geopolitiske spenninger som kan koke over og resultere i atomkrig, sa Guterres da han mandag åpnet en konferanse der status for ikkespredningsavtalen fra 1970 skal gjøres opp.

En slik gjennomgang av avtalen finner sted hvert femte år, men på grunn av koronapandemien ble den avlyst i 2020 og kunne først holdes nå.

Ifølge Guterres er trusselen om atomkrig nå like reell som på høyden av den kalde krigen.

– Det fins nå nesten 13.000 atomvåpen i arsenal verden over. Samtidig øker risikoen for spredning, og mekanismene som skal hindre opptrapping svekkes, fortsatte han.

De fem atommaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike har alle undertegnet den såkalte NPT-avtalen og gjennom den forpliktet seg til å avskaffe atomvåpen på sikt.

– Atomvåpen bør så lenge de eksisterer tjene defensive formål, avskrekke og forhindre krig. Vi fordømmer dem som vil bruke eller true med å bruke atomvåpen som militært pressmiddel, trusler og utpressing, het det i uttalelsen.

Pakistan, India og Nord-Korea har også prøvesprengt atomvåpen, men står utenfor NPT-avtalen. Det samme gjør Israel som også har atomvåpen i sitt arsenal.

– Den eneste garantien for at atomvåpen aldri vil bli brukt, er at de elimineres, sa Guterres.

USA, Storbritannia og Frankrike anklager på sin side Russland for å ha kommet med «uansvarlig og farlig atomretorikk og oppførsel» i forbindelse med invasjonen av Ukraina.

(©NTB)

Flere nyheter: