Menu
Helsedirektør Bjørn Guldvog under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Guldvog: Kan godt være at svensketesting burde vært forskriftsfestet tidligere

Onsdag ble testregler for svenske helsearbeidere forskriftsfestet. Det kan være at vi burde ha gjort dette enda tidligere, sier helsedirektøren.

Av NTB | 01.07.2020 14:48:41

Medisin og helse: – Det har vært et spørsmål naturligvis om vi burde ha gjort dette enda tidligere. Det forstår jeg, og det kan godt være. Men samtidig har vi ikke opplevd smitte fra de svenske helsearbeiderne før helt nå nylig, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på onsdagens koronapressekonferanse.

Fra onsdag må alle svenske helsearbeidere testes to ganger før de får jobbe i Norge.

– De svenske helsearbeiderne deltar i vikarstafetter i store deler av landet vårt, ikke minst i Nord-Norge. Å innføre disse restriksjonene har konsekvenser for vikarstafetter, sa Guldvog videre.

I tillegg til den nye forskriften som gjelder svenske helsearbeidere, har sesongarbeidere utenfor Schengen mulighet til å komme til Norge for å jobbe fra 1. juli.

Disse kan sammen med EU-/EØS-borgere unntas karanteneplikt dersom arbeidsgiver sørger for to koronatester etter ankomst til Norge.

Dersom første test er negativ, gjelder unntaket fra reisekarantene kun når man jobber eller reiser til og fra arbeidsstedet.

Når andre test er negativ, er personen unntatt karanteneplikten både på jobb og på fritiden.

– Jeg skal ikke være bombesikker på når det riktige tidspunktet er, men jeg er helt sikker på at det er riktig å innføre det nå med basis i de erfaringene vi har fått, sa Guldvog.

Første test må være negativ før personen kan starte arbeidet. Det kreves to tester etter ankomst til Norge med minimum 48 timers mellomrom. Andre test kan tidligst tas dag fem, opplyste helsedirektøren på pressekonferansen.

(©NTB)

Flere nyheter: