Menu
IAEAs sjef Rafael Grossi besøkte torsdag Zaporizjzja-kraftverket i Ukraina, som har vært okkupert av russiske styrker siden mars og har kommet under gjentatte angrep. Foto: AP / NTB

Grossi: IAEA-inspektører blir værende ved ukrainsk atomkraftverk

Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået blir inntil videre værende ved Zaporizjzja-kraftverket i Ukraina, sier IAEA-sjef Rafael Grossi.

Av NTB | 01.09.2022 17:50:48

Økonomi og næringsliv: Grossi besøkte torsdag det russiskokkuperte atomkraftverket i spissen for en gruppe inspektører.

– IAEA blir værende her. La verden få vite at IAEA er ved Zaporizjzja-kraftverket, sier Grossi i en video flere statlige russiske medier har offentliggjort fra besøket.

Hvor mange inspektører som blir stasjonert ved atomkraftverket, eller hvor lenge de etter planen skal bli værende der, er ikke kjent.

Grossi var tilsynelatende godt fornøyd etter besøket.

– Vi var i løpet av disse få timene i stand til å samle mengder av informasjon. Det viktigste jeg ønsket å se, så jeg, og forklaringene vi fikk, var svært klare, sa han til russiske medier.

Ukraina anklager på sin side russiske styrker for å benytte anlegget som base for angrep på deres styrker i området.

Også torsdag kom det meldinger om angrep i nærheten av atomkraftverket, ifølge Ukraina et russisk angrep rettet mot landsbyen Enerhodar, tett ved kraftverket.

– Russiske styrker har beskutt Enerhodar med artilleri og har benyttet automatvåpen og raketter, skrev ordfører Dmytro Orlov på Telegram. Han la ved bilder av ødelagte bygninger med røykskyer over.

Ukraina anklaget også onsdag russiske styrker for å angripe veien IAEA-inspektørene skulle benytte.

– Omtrent klokken 6 landet to grupper sabotører fra den ukrainske hæren om lag 3 kilometer fra Zaporizjzja-anlegget, sa det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

De la til at russiske styrker satte i verk «tiltak for å tilintetgjøre fienden».

– Det er på høy tid å slutte å leke med ilden og i stedet ta konkrete skritt for å beskytte både dette og andre anlegg fra militære operasjoner, sier ICRC-sjef Robert Mardini.

– Den minste feilberegning kan få katastrofale følger som vi vil måtte leve med i flere tiår, fortsetter han.

Russland anklager Ukraina for å angripe atomkraftverket, som har vært okkupert av russiske styrker siden mars.

Ifølge den ukrainske operatøren Energoatom ble en av reaktorene ved anlegget tatt ut av drift på grunn av kamphandlingene.

Russland anklager på sin side Ukraina for å ha utplassert opptil 60 sabotører rundt atomkraftverket.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) krever at all militær aktivitet rundt kraftverket avsluttes da konsekvensene ellers kan bli katastrofale.