Menu
– Regjeringen skal spille på lag. Det skal ikke være den overkjøringen og tvangstenkningen som var ved forrige regime, avsluttet Vedum talen sin med til stor applaus fra landsstyremøtet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Grønt lys for oppløsning av Troms og Finnmark

Regjeringen har sendt brev til Troms og Finnmark med beskjed om at fylket kan løse seg opp. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaller det en stor seier.

Av NTB | 29.10.2021 13:52:34

Politikk: Det er i et brev signert kommunal- og moderniseringsminister Bjørn Arild Gram (Sp) at Troms og Finnmark får klarsignal til å starte prosessen med å løse opp fylket.

– Der står det rett ut at nå skal de to fylkene gjenoppstå. Vi kan starte prosessen, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i sin tale til landsstyremøtet i Senterpartiet fredag ettermiddag.

– Regjeringen skal spille på lag. Det skal ikke være den overkjøringen og tvangstenkningen som var ved forrige regime, avsluttet Vedum talen sin med til stor applaus fra landsstyremøtet.

«Det fremgår av regjeringserklæringen at regjeringen vil sende en sak til Stortinget med forslag om å innvilge den innsendte søknaden fra fylkestinget i Troms og Finnmark», skriver han.

Statsråden opplyser videre at regjeringen om kort tid vil gi informasjon om hvordan arbeidet med å dele tvangssammenslåtte kommuner og fylkeskommuner legges opp.

– Dette er en kjempeviktig sak for Troms og Finnmark, men det er også et viktig, politisk styringssignal. Det er slutt på en regjering som ikke lytter til lokalbefolkningen, sier Vedum.

– Ja, det er det. Det her mener jeg er noe av det hardeste overtrampet Erna Solberg og Siv Jensen gjorde, sier Vedum, med henvisning til sammenslåingen av Troms og Finnmark.

– Nå har vi mandatet, nå skal vi gjennomføre det. Kommunalministeren skal dra den prosessen i land gjennom å lytte og inkludere. Vi skal få landet dette her i løpet av neste halvår, sa Vedum i landsstyretalen.

Ap og Sp er enige om å sette i gang en prosess for å oppløse Viken hvis fylkestinget søker om det, står det i Hurdalsplattformen.

Fylkeskommuner og kommuner som er tvangssammenslått, og som vedtar å sende søknad om oppløsning innen 1. juli 2022, skal få godkjent søknaden.

– Vedtaket fra regjeringen er krystallklart: Vi ønsker å legge til rette for å løse opp Viken. Som med Troms og Finnmark, skal vi spille på lag med fylkestinget, sier Vedum til NTB.

I brevet fra Gram står det at regjeringen som kjent vil legge til rette for deling av tvangssammenslåtte kommuner og fylker som sender søknad etter vedtak i henholdsvis fylkesting eller kommunestyre.

Til NTB sier Vedum at tiden med tvangssammenslåinger er forbi.

Vedum håper på en snarlig oppløsning også av landets andre gigantfylke, Viken.

Flere nyheter: