Menu
Feirende Newcastle-supportere utenfor St. James' Park torsdag kveld. Foto: Scott Heppell / AP / NTB.

Grønt lys for omstridt Newcastle-salg

Den engelske fotballklubben Newcastle får nye saudiarabiske eiere. Det hardt kritiserte oppkjøpet har nå fått klarsignal til å kunne gjennomføres.

Av NTB | 07.10.2021 18:38:22

Sport: Bekreftelsen kom torsdag etter halvannet år med til dels heftig debatt og usikkerhet rundt om overtakelsen ville bli noe av. Premier League-organisasjonen (PL) har godkjent oppkjøpet. Saudiaraberne skal ha betalt rundt 300 millioner pund for klubben, rundt 3,4 milliarder norske kroner.

Dermed er Mike Ashleys 14 år lange æra som Newcastle-sjef over. Forretningsmannen har styrt Premier League-klubben siden 2007.

Den saudiarabiske PIF-gruppen, som har sikret seg 80 prosent av aksjene i Premier League-klubben, er et offentlig investeringsfond som kontrolleres av kronprins Mohammed bin Salman.

– Vi er ekstremt stolt over å bli eiere av Newcastle United, en av de mest berømte klubbene i engelsk fotball, sier PIF-sjef Yasir Al-Rumayyan.

Torsdag ble det satt inn politistyrker for å stagge fansen som feiret kjøpet utenfor stadion utenfor St. James’ Park, Newcastles stadion.

– Oppkjøpet Mohammad bin Salman og Saudi-Arabia nå gjør, er et direkte forsøk på å lede fokus bort fra grove menneskerettighetsbrudd, som bruk av dødsstraff, grove angrep på minoriteter og nærmest forbud mot ytringsfrihet i landet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge i en pressemelding sendt blant annet til NTB.

I juli i fjor valgte PIF-gruppen selv å trekke seg fra oppkjøpsprosessen. Beslutningen ble begrunnet med global usikkerhet samt at viruspandemien bidro til at prosessen trakk ut i tid. Siden er samtalene tatt opp igjen.

Ifølge Sky Sports skal en viktig hindring ha bortfalt tidligere denne uken da en betent strid mellom saudiarabiske myndigheter og TV-selskapet BEIN Sports om ulovlig strømming av Premier League-kamper ble lagt død.

Premier League kan stoppe oppkjøp av fotballklubber dersom det «etter styrets rimelige overbevisning kan fastslås at de (kjøperne) har deltatt i aktiviteter utenfor Storbritannias grenser som ville ført til rettslig fellelse dersom det hadde skjedd her».

Amnesty har ved flere anledninger anmodet ligaledelsen om å gripe inn mot Newcastle-oppkjøpet.

Selv om deler av fansen feiret, finnes det nok av kritikere som har anklaget Saudi-Arabia for «sportsvasking», bruk av idrett til å avlede oppmerksomheten fra landets brudd på menneskerettighetene. Amnesty International er blant dem som har advart Premier League mot å godkjenne et Newcastle-salg.

Qatar-eide BEIN Sports skal ikke ha kunnet sende i Saudi-Arabia de siste årene som følge av en diplomatisk disputt, men dette forholdet skal det nå angivelig være ryddet opp i.

(©NTB)

Flere nyheter: