reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Det blir EM-moro på det norske landslaget. Danske myndigheter godtar at landet arrangerer hele mesterskapet etter at Norge trakk seg som delarrangør. Foto: Vidar Ruud / NTB

Grønt lys for håndball-EM i Danmark – spilles i Herning og Kolding

Danmark overtar Norges del av håndball-EM for kvinner og arrangerer hele mesterskapet. Norges kamper i gruppespillet skal spilles i Kolding.

Av NTB | 23.11.2020 14:23:00

Sport: – Til alle dere som har kjempet for å stable EM i håndball på beina, og alle som gleder seg til å følge med: Det er nå grønt lys for at hele EM i håndball kan avvikles på dansk jord, skriver kulturminister Joy Mogensen på sin Facebook-profil.

Også Danmarks håndballforbund bekrefter at det er gitt klarsignal for EM, og at Kolding kommer inn som arrangørby sammen med Herning. En innstrammet dansk koronaprotokoll skal gjelde for å sikre at mesterskapet unngår smitteutbrudd.

Det innebærer et boble-opplegg for lagene med utstrakt testing og null publikum på tribunene.

– Det er ikke lett å holde store, internasjonale begivenheter midt i en global helsekrise. DHF har fullt fokus på en stram protokoll, og det hviler et enormt ansvar på DHFs skuldre for å avholde EM så forsvarlig som mulig, skriver Mogensen.

– Vi er utrolig glade for at vi får muligheten til å spille mesterskap i Danmark i desember. Det blir et annerledes EM, men vi er klare til å ta alle forholdsregler som trengs og følge alle smittevernbestemmelser. Vi kan nesten ikke vente med å komme i gang, sier hun.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson samlet troppen i Danmark mandag og forbereder laget til oppkjøringskamper mot vertsnasjonen.

– Dette var virkelig flott, og det er godt endelig å få bekreftet at det blir mesterskap. Vi har hele tiden forberedt oss på at mesterskapet skal arrangeres, så nå kjører vi på videre med forberedelsene, sier Hergeirsson.

Da startet også arbeidet med å sikre at mesterskapet kunne i sin helhet kunne spilles i Danmark, som opprinnelig delte mesterskapet med Norge. Siden sist uke har de nasjonale forbundene og EHF diskutert praktiske og økonomiske forhold knyttet til overføringen av den norske delen av mesterskapet til Danmark.

Men en endelig beslutning fra den danske regjeringen har latt vente på seg helt til nå. Norges håndballpresident Kåre Geir Lio er både glad og spent over nyheten.

– Jeg er på den ene siden veldig glad for dette. På vegne av organisasjonen, europeisk og norsk håndball, håndballjentene, alle de ivrige medlemmene våre og publikum av håndball, sier Lio til NTB.

– Men med dette vedtaket påligger det et vanvittig ansvar for å følge det som fins av smitteverntiltak og regler for at dette kan gjennomføres på en ordentlig måte, legger han til.

Den norske troppen landet i København mandag og skal spille oppkjøringskamper mot danskenes lag i Vejle onsdag og torsdag.

Mandag ettermiddag var de norske spillerne ankommet hotellet, og de var i gang med å teste seg for koronaviruset.

Norge har ikke vunnet en tittel siden EM i 2016. På de fem siste mesterskapene er det eneste norske gull.

Mesterskapet arrangeres fra 3. til 20. desember. To innledende grupper og én gruppe i mellomrunden spilles i Kolding, mens resten av mesterskapet går i Herning.

I den norske håndballeiren jubles det over nyheten. Lagkaptein Stine Bredal Oftedal sier at hun håper håndballjentene kan bidra til å spre litt glede i en vanskelig tid.

I forrige uke besluttet Norges Håndballforbund (NHF) at det ikke blir noe EM-arrangement i Trondheim. Det skjedde etter anbefaling fra norske helsemyndigheter.

De norske håndballkvinnenes innledende kamper spilles i Kolding. Også Herning er arrangørby. Norge er gruppe med Romania, Tyskland og Polen.

(©NTB)

Flere nyheter: