reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
President Donald Trump truer med å legge ned veto mot forsvarsbudsjettet. Arkivfoto: Alex Brandon / AP / NTB

Grønt lys for forsvarsbudsjett i Representantenes hus

Representantenes hus har med stort flertall vedtatt det årlige forsvarsbudsjettet i USA, til tross for vetotrusler fra president Donald Trump.

Av NTB | 09.12.2020 01:08:03

Politikk: Budsjettet ble vedtatt tirsdag kveld med 335 mot 78 stemmer og hadde dermed bred støtte fra republikanske kongressrepresentanter.

Forsvarsbudsjettet sendes nå til Senatet for votering. Deretter går det videre til Trump.

Denne siste versjonen av budsjettet går flere steder mot Trumps ønsker, og han har gjentatt sin trussel om å legge ned veto.

Skulle han til slutt legge ned veto, trenger kongressrepresentantene to tredelers flertall i begge kamrene for å få snudd vetoet.

Budsjettutkastet stanser blant annet inntil videre Trumps planer om å trekke amerikanske styrker ut av Tyskland.

Forsvarsministeren må først legge fram en analyse om konsekvensene av en slik beslutning og deretter må det gå minst 120 dager før en eneste av de 34.500 soldatene kan hentes hjem.

Forslaget forsøker også å begrense eller på andre måter skape vanskeligheter for Trumps planer om å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan og Sør-Korea.

Trumps knytter sin vetotrussel til et krav om at Kongressen må slå ned på sosiale medier som Twitter og Facebook fordi han hevder de var forutinntatt mot ham under valget. Han knytter også vetotrusselen til at det i budsjettforslaget står at navn på tidligere sørstatsgeneraler skal fjernes fra ti militærbaser.

(©NTB)

Flere nyheter: