Menu
Sebastian Kurz gjør comeback som regjeringssjef i Østerrike og får også tilbake tittelen som verdens yngste sittende statsminister. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix

Grønne og konservative danner regjering i Østerrike

Østerrikes konservative og De grønne er enige om å danne koalisjonsregjering, ifølge partikilder. Sebastian Kurz (33) blir statsminister igjen.

Av NTB | 01.01.2020 21:39:43

Vær: Hvis De grønnes landsmøte lørdag godkjenner avtalen, blir det første gang i historien at partiet får regjeringsmakt i Østerrike.

Kurz, som leder det konservative ÖVP, og De grønnes partileder Werner Kogler (58) møttes onsdag til et siste forhandlingsmøte.

Kilder i begge partier opplyser samme kveld at partiene som ventet er blitt enige om en felles regjeringsplattform, over tre måneder etter valget som ga de konservative en overlegen seier.

33-åringen ledet fram til mai i fjor en regjeringskoalisjon med det ytterliggående høyrepartiet FPÖ, som gikk kraftig tilbake i nyvalget.

Den nye regjeringens politikk antas å bli betydelig annerledes enn under Kurz’ forrige regjering, da han møysommelig pleide sitt image som forkjemper for en streng innvandringspolitikk.

De grønne hadde vært ute av parlamentet i to år, men fikk 13,9 prosents oppslutning. Partiets beste valgresultat noensinne forklares med at klima og miljø har erstattet innvandring på toppen av bekymringslista blant Østerrikes 8,8 millioner innbyggere.

ÖVP sikret seg dessuten stemmer fra flere misfornøyde FPÖ-avhoppere.

De grønne får et utvidet miljødepartement som også skal omfatte samferdsel, energi og teknologi, samt justisdepartementet, ifølge partikilder. De konservative får blant annet ansvaret for innenriksdepartementet og det nyopprettede arbeids- og familiedepartementet.

Når Kurz får tilbake regjeringssjefsjobben, får han også igjen tittelen som verdens yngste sittende statsminister. I dag er det Finlands ferske statsminister Sanna Marin (34).

Da ble det avslørt at daværende FPÖ-leder og visestatsminister Heinz-Christian Strache hadde tilbudt en russisk kvinne lukrative offentlige kontrakter i bytte mot valgkampstøtte.

Kurz’ parti ÖVP sikret seg hele 37 prosent av stemmene i valget i september, men ble tvunget til å seg om etter helt nye koalisjonspartnere.

De to partiene har til sammen 97 av de 183 plassene i Østerrikes nasjonalforsamling. Allerede før samarbeidsavtalen ble spikret onsdag kveld, ble flere departementer fordelt.

Etter 17 måneder som statsminister ble Kurz i mai felt av et mistillitsforslag da regjeringen kollapset i kjølvannet av en skandale knyttet til FPÖs daværende leder.

(©NTB)

Flere nyheter: