Menu
Donald Trump visste at han hadde tapt valget, men oppmuntret likevel støttespillere til å forsøke å omgjøre resultatet, sa 6. januar-komiteen i sin innledning av de offentlige høringene torsdag. Komitéleder Bennie Thompson (i midten) sa at angrepet var et kuppforsøk. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Granskningskomité: Kongress-stormingen var et kuppforsøk

Donald Trump visste at han hadde tapt valget, men oppmuntret likevel støttespillere til å forsøke å omgjøre resultatet, ifølge 6. januar-komiteen.

Av NTB | 10.06.2022 03:00:55

Kultur og underholdning: Granskningskomiteen forsøker å vise at volden som oppsto da Trump-støttespillere stormet Kongressen 6. januar i fjor, var et resultat av innsatsen Trump og flere i hans indre krets la ned for å på ulovlig vis holde fast ved makten.

Da de offentlige høringene startet torsdag kveld, sa komiteens leder Bennie Thompson at angrepet var et «kuppforsøk» som satte «to og et halvt århundrer med konstitusjonelt demokrati i fare».

– Konspirasjonen for å overstyre folkets vilje er ikke over. Det er folk i dette landet som tørster etter makt, men som verken har kjærlighet eller respekt for hva som gjør USA storartet, sa Thompson i sin innledning.

Blant annet ble det vist klipp fra et intervju med Trumps justisminister William Barr, der Barr fortalte at han gjorde det helt klart for den daværende presidenten at påstandene om valgfusk var grunnløse.

– Jeg sa til presidenten at det var pisspreik. Jeg ville ikke være med på det, sier Barr i klippet.

I et annet klipp fortalte Jason Miller, en av Trumps rådgivere, at presidenten var blitt fortalt eksplisitt at tallene viste at valget var tapt på ærlig vis.

Deretter fulgte klipp fra Trumps tale til «Stop the Steal»-folkemøtet som fant sted før stormingen, blant annet flere der han oppfordret visepresident Mike Pence til å ikke godkjenne valgresultatet.

I videoen var den stadig mer desperate radiokommunikasjonen til nødetatene lagt inn med tidsstempler, og videoen viste etter hvert volden som oppsto da Trump-støttespillerne gikk til angrep mot politibetjentene som forsøkte å holde stand mot hordene utenfor kongressbygningen.

Flere av politibetjentene ba i videoene desperat om hjelp, og ifølge New York Times var flere av dem som var til stede, synlig beveget da den ble vist. Over 50 politifolk ble skadd i sammenstøtene, og mange har slitt med ettervirkninger etter angrepet.

Man kunne også se hvordan kongressrepresentanter og rådgivere måtte evakuere.

Høringene sendes på TV i beste sendetid i USA. Alle de store TV-kanalene viser høringene, med unntak av Fox News.

Dermed fikk store deler av det amerikanske folk se nye og usensurerte bilder av kaoset og volden som oppsto.

Flere høytstående personer i kretsen rundt den tidligere presidenten har snakket med komiteens etterforskere, og det ble vist fram flere videoer av utspørringene av dem.

Komiteen viste også fram en video som startet da folk fra den høyreradikale gruppa Proud Boys marsjerte i Washington D.C. på dagen den 6. januar.

(©NTB)

Flere nyheter: