Menu
Statsminister Boris Johnson utviste dårlig lederskap og dømmekraft da det ble festet i statsministerboligen mens resten av Storbritannia var stengt ned, mener Sue Gray, som har gransket påstandene om brudd på koronareglene. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

Gransking anklager Boris Johnson for sviktende dømmekraft og lederskap

Granskingen av festene ved den britiske statsministerboligen konkluderer med at det ble utvist sviktende dømmekraft og lederskap, melder britiske medier.

Av NTB | 31.01.2022 16:05:41

økonomi og næringsliv: Embetskvinnen som har ledet granskingen, Sue Gray, konkluderer ifølge Sky News med at statsministerkontoret til tider tilsynelatende ikke tok hensyn til hva som var passende under de omstendigheter som rådet da Storbritannia var delvis nedstengt som følge av koronapandemien.

– Det var sviktende lederskap og dømmekraft fra ulike deler av Downing Street nummer 10 og regjeringen. De klarte ikke å leve opp til de høye kravene som stilles til dem som jobber sentralt i regjeringsapparatet eller det kravene som ble stilt til hele den britiske befolkningen på denne tiden, slår hun fast.

Statsminister Boris Johnson har varslet at han vil komme med en uttalelse i Underhuset klokka 16.30 norsk tid.

Grays stab omtaler mandagens offentliggjøring som en «oppdatering» om granskingen, ikke en fullstendig rapport. Ifølge Gray har de snakket med over 70 personer om 16 ulike arrangementer i år 2020 og 2021.

Dette har fått mange motstandere til å anklage Johnson for å drive en dekkoperasjon. Den fremstående juristen Adam Wagner sier at det juridisk ikke er noen grunn til å holde igjen deler av innholdet.

Statsministerens kontor «kan ikke bekrefte» om rapporten noen gang vil bli offentliggjort i sin helhet.

Johnson har tidligere beklaget noen av sammenkomstene i Downing Street – men noen ganger med forbehold. Han har hevdet at han trodde en hagefest ved statsministerboligen i mai 2020 var et jobbarrangement, selv om invitasjonen inneholdt en oppfordring om å ta med egen alkohol.

– Noen av disse tilstelningene skulle ikke ha funnet sted. Andre tilstelninger skulle ikke ha fått mulighet til å utvikle seg slik de gjorde, heter det videre.

Store deler av funnene hennes er holdt tilbake etter ønske fra politiet som etterforsker de alvorligste påstandene om brudd på koronareglene.

Flere nyheter: