Menu
Dragen kan produsere 600 kW, nok strøm til 600 boliger ifølge Makani. FOTO: MAKANI

Google tester drager på Karmøy

Et datterselskap av Google er i sommer klar for å teste ut drageteknologi til strømproduksjon utenfor Karmøy.

Av Egil M Solberg | 12.02.2019 18:53:21

Teknologi: Marine Energy Test Centre (Metcentre), som drifter testområdet utenfor Sandve sør på Karmøy, har nå fått de nødvendige tillatelsene på plass for å kunne teste teknologien.

Området ligger rundt 10 km fra Sandve, nærmere bestemt området der Equinor sin strømproduserende havvindmølle Hywind står i dag.

Den strømproduserende dragen har et vingespenn på 28 meter.

– Makani kommer og starter testing til sommeren. Vi har også fått med Shell som partner i prosjektet, sier daglig leder Arvid Nesse ved Metcentre ifølge Haugesunds avis.

Dragen er fra før testet på land i California og på Hawaii.

Ny teknologi

– I dag har vi Hywind her, og tidligere ble det klart at en ny havvindmølle fra selskapet Tetraspar også skal installeres her. I tillegg til Google-prosjektet er vi også i drøftelser med andre interessenter, sier daglig leder Arvid Nesse i Metcentre til Aftenbladet.

Installeringen av det nødvendige utstyret utenfor Karmøy skal skje i vår. Dragen skal testes i sommerhalvåret, i perioden fra april til oktober.

Et Google-selskap

Produsenten av dragene er Makani som igjen er eid av X (tidligere Google X) som altså er Google sin lekegrind for ny teknologi og kunstig intelligens.

Produktet de satser på er en strømproduserende drage som er festet med en flere hundre meter lang wire til en flytende, oppankret bøye til havs.

Vingene på den svære dragen har påmontert åtte vindturbiner og disse produserer strøm som så føres ned til bøyen og videre i kabel til land.

Dragen kan produsere 600 kW, nok strøm til 600 boliger ifølge Makani.

Kan påvirke lufttrafikken

Testområdet ligger i et område med helikoptertrafikk til Nordsjøen, og i nærheten av Haugesund lufthavn, Karmøy.

En av rutene som helikoptre i området bruker blir også berørt av dragen og de må fly høyere eller svinge utenom.

Effektivt på kysten

Ifølge Makani bor det nær tre milliarder mennesker i kystnære områder i verden. Riktig havdybde og vindforhold gjør at denne teknologien egner seg i to tredeler av disse områdene.

Derfor er det et meget stort potensiale for denne teknologien globalt.

Metcentre har søkt norske myndigheter om en testperiode på to år, skriver Aftenbladet.

Flere nyheter: