Menu
Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB

Norge får over 100.000 flere doser fra Pfizer

Norge får 120.000 flere doser fra Pfizer i andre kvartal enn det som var forespeilet, sier helseminister Bent Høie (H).

Av NTB | 17.03.2021 15:24:08

Politikk: – Vi må være forberedt på både gode og dårlige vaksinenyheter, sa helseministeren på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

– Nå har vi nettopp fått en god. Vi får 120.000 flere vaksiner fra Pfizer i andre kvartal enn det vi hadde blitt forespeilet tidligere, sa Høie.

Han beroliger de som frykter at vaksineringen vil stoppe opp nå som AstraZeneca-vaksinen er satt på pause, og sier regjeringen har lagt planer for å håndtere også dette.

Høie sier at dersom vaksinene fra Pfizer, Johnson & Johnson og Moderna kommer som planlagt, har vi nok vaksiner i løpet av sommermånedene til å kunne tilby hele den voksne befolkningen vaksine.

– Men det forutsetter at produsentene ikke støter på nye uforutsette problemer.

Når det gjelder AstraZeneca-vaksinen vil Folkehelseinstituttet selv gjøre en vurdering av om den skal være en del av vaksinasjonsprogrammet i Norge, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Stoltenberg sa også at det er viktig at vi beholder tilliten til vaksinasjonsprogrammet og vaksiner i tiden fremover.

Én av de tre helsearbeiderne som nylig ble innlagt på Rikshospitalet etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, døde søndag.

Det er så langt ikke påvist noen sammenheng mellom vaksinen og de syke helsearbeiderne, men bruken av AstraZeneca-vaksinen er satt på vent i Norge og en rekke andre land.

– Nå setter vi rekorder ingen av oss ønsker å sette, sa Høie.

Bare det siste døgnet ble det registrert 1.156 koronasmittede i Norge, og 495 av dem er registrert i Oslo.

Onsdag var 451.308 personer vaksinert med første dose av koronavaksinen i Norge, mens 257.851 personer har fått andre dose.

På pressekonferansen sa Høie at helsepersonell som har fått første vaksinedose for minst tre uker siden, kan få unntak fra karanteneplikten i arbeidstiden. Denne endringen gjelder fra senest fredag.

Derfor endrer myndighetene nå forskriften slik at helsepersonell som har fått første dose for minst tre uker siden, kan få unntak fra karantene, dersom de trengs på jobb. De må likevel være i karantene i fritiden.

Unntaket gjelder for helsepersonell i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten i situasjoner der det er nødvendig for å opprettholde behandlingskapasiteten.

– Vi satser på mange ulike vaksiner for å kunne vaksinere befolkningen selv om det skulle oppstå problemer med én eller flere vaksiner. Det gjør at vaksineringen i Norge ikke kommer til å stoppe opp.

– Uavhengig av hva det europeiske legemiddelverket og Legemiddelverket i Norge kommer fram til, vil Folkehelseinstituttet, som er ansvarlig for det nasjonale koronavaksinasjonsprogrammet, gjøre en selvstendig vurdering om vi fortsatt vil tilby denne vaksinen i programmet i Norge, sier Stoltenberg.

Høie la ikke skjul på at vi nå er inne i en tredje bølge av pandemien. Forrige uke ble 5.337 smittet av koronaviruset, noe som er det høyeste antall nye smittede som er registrert på én uke siden pandemien startet.

– Nå vet vi at vaksinerte personer sjelden fører smitten videre til andre. Det gjelder også de som har tatt første dose, sa Høie (H).

(©NTB)

Flere nyheter: