Menu
Det var lenge en frustrerende kveld for Norge, men det endte med jubel i kampen mot Slovakia. Foto: Javad Parsa / NTB

Gode bytter og stjernescoringer ga norsk 2-0-seier over Slovakia

Norge kjørte over Slovakia, men slet med å score. To innbyttere satte opp stjernene Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard til målene som ga 2-0.

Av NTB | 25.03.2022 20:04:37

Sport: Haaland kom knapt til en sjanse før han i det 77. minutt ble spilt fri av innbytter Kristian Thorstvedt, som akkurat hadde kommet på banen. Thorstvedt utfordret, fikk ballen igjen fra en motspiller og slo direkte gjennom til Haaland, som fra hjørnet av femmeteren scoret sitt 13. landslagsmål på goalgettervis.

– Et klassisk Erling-mål. Mange skyter hardt der, men han kipper den over keeper, sa Ståle Solbakken.

– Det var heller ikke tilfeldig at det var Kristian som klarte å time pasningen perfekt. Han er en poengspiller.

Tre minutter senere prøvde Haaland seg med et akrobatisk saksespark inne i feltet. Det lyktes ikke, men Mats Møller Dæhli, som kom inn samtidig med Thorstvedt, plukket opp ballen og dyttet den ut til Ødegaard. Kapteinen satte foten på ballen og skrudde den deretter vakkert i hjørnet.

Fram til da hadde det vært en frustrerende kveld for de norske. Norge var klart bedre enn et Slovakia-lag som er hakk-i-hæl på Fifa-rankingen, men slet med å få ballen i mål tross et stort overtak og mange sjanser. Spillemessig var det mye bra drøyt to måneder før det blir alvor med fire nasjonsligakamper mot sterke lag som Serbia og Sverige.

.– Jeg er veldig happy med gjennomføringen. Det var bunnsolid. I internasjonale kamper er det veldig sjelden at du skaper 9-10 store sjanser og motstanderen ikke har annet enn et stolpeskudd, sa Ståle Solbakken på pressekonferansen.

Han medga at han en stund var litt redd for at det skulle ende som mot Latvia i fjor (0-0).

– Målet burde kommet mye før. Det var litt Latvia-vibber en stund, for vi hadde like mange sjanser som da, men vi ga oss ikke før vi avgjorde. I slike kamper er det lett å falle litt mot slutten, men vi greide å kjøre på, sa han.

Av de tre på topp i det norske laget var det verken Haaland eller Alexander Sørloth som var farligst denne gang. Mohamed Elyounoussi kom stadig til muligheter og kunne med litt marginer hatt hattrick, men han kom ikke nærmere enn en suser i tverrliggeren.

Ødegaard var også nær å score årets første norske landslagsmål, med assist fra Moi, men keeper Marek Rodak viste klasse på hans velplasserte skudd fra 16-meterstreken etter en snau halvtime. Rodak reddet også to av Mois store sjanser, en av dem på mesterlig vis.

Neste store sjanse kom etter snaut halvspilt omgang, og igjen var det Moi som avsluttet. Han hadde alternativer inne i feltet, men valgte å prøve seg fra spiss vinkel. Rodak holdt beina samlet og avverget.

I det 27. minutt var Moi nest sist på ballen da Ødegaard satte keeper på en enda større prøve. Skuddet var godt, men keeper kastet seg til venstre og slo ut. Holmgren Pedersen var offside på returen, men keeper reddet like godt også hans skudd fra kort hold.

Ti minutter senere fikk Moi sin tredje store sjanse, men han traff ikke mål fra god posisjon.

Ørjan Nyland hadde bare ett skudd å redde i første omgang, og det kom rett på ham.

Sjansesløsingen fortsatte helt til det siste kvarteret, da to pene kombinasjoner mellom innbyttere og lagets største stjerner ga en god start på landslagsåret.

Norge tar imot Armenia til ny Ullevaal-kamp tirsdag.

Patrik Hrosovsky traff stolpen med Slovakias første sjanse i det 66. minutt, og da kunne man frykte at kvelden skulle ende bittert. I stedet endte det med æresrunder, og glade tilskuere som stormet banen.

Det var et tent norsk lag som etter en markering mot krigen i Ukraina tvang sine slovakiske gjester på defensiven helt fra start. Den første store sjansen kom etter seks minutter, da Marcus Holmgren Pedersen raidet i høyt tempo og spilte inn til Haaland, som sendte ballen videre til Moi på venstresiden. Han fyrte av et skudd som traff undersiden av tverrliggeren.

Slovakia yppet seg litt i starten av den andre omgangen, men så tok Norge over igjen og trykket på i jakten på scoringer. Moi fikk sin fjerde store sjanse da han i det 57. minutt dro seg forbi sin motspiller og curlet ballen mot lengste hjørne, men Rodak leverte en ny mesterlig redning.

(©NTB)

Flere nyheter: