reklame for Sheiken Bowling
Menu
Illustrasjonsfoto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

God magasinfylling før vinteren

Rekordlav kraftproduksjon, kraftimport og mer nedbør enn normalt har gitt en sterk økning i fyllingsgraden i det sørlige Norge gjennom høsten. Strømprisene er likevel ekstremt høye.

Av Egil M Solberg | 12.12.2022 10:57:08

Strømkrise: Selv om vinteren skulle bli kald, vil vi ifølge NVEs analyser ikke få kraftrasjonering til våren. Samtidig er situasjonen i det europeiske kraftmarkedet fremdeles usikker, og NVE forventer fortsatt et høyt prisnivå framover.

– Våre analyser viser at selv med betydelige driftsutfordringer i Norden, vil vi ikke komme i en rasjoneringssituasjon denne vinteren. Gjennom høsten var kraftproduksjonen i det sørlige Norge rekordlav samtidig som det kom noe mer nedbør enn gjennomsnittlig. Dette ga en sterk økning i magasinfyllingen, og vi er nå i en langt bedre situasjon enn på samme tid i fjor, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

– Det er fortsatt en utforende energi- og sikkerhetspolitisk situasjon i Europa. Også neste vinter kan bli krevende. Det bør kraftprodusentene ta hensyn til gjennom denne vinteren. Vi bør ikke gå ut av denne vinteren med for lav fyllingsgrad, sier Lund.

Den krevende energisituasjonen i Europa betyr fortsatt mye for prisene gjennom vinteren:

– Så lenge gassprisene er høye, forventer vi at strømprisen også vil ligge på et høyt nivå, sier Lund.

Flere nyheter: