Menu
Sverige sikret EM-gull i håndball i en høydramatisk finale mot Spania. Foto: Anna Szilagyi / AP / NTB

Glenn Solberg ledet Sverige til EM-gull – avgjort med straffe i siste sekund

I en svært jevn EM-finale var det Sverige som trakk det lengste strået med 27-26-seier over Spania i Budapest. Det var svenskenes første gull siden 2002.

Av NTB | 30.01.2022 20:06:17

Sport: Lagene møttes også i finalen i 2018, da Spania dominerte i 2. omgang og vant 29-23. Spanjolene vant også EM i 2020 og gikk for en tredje strake finaletriumf i Budapest.

Men i finalen ble svenskene, ledet av sin norske trener Glenn Solberg, for sterke.

– På ett år har jeg vært i en EM-finale, vært i OL og blitt europamester. Det kan ikke beskrives. Jeg er utrolig stolt og rørt, sa en tårevåt Solberg til Viaplay etter at gullet var sikret.

Han skryter spesielt av forsvarsspillet til det svenske laget etter den krevende finaleseieren.

– Det var utrolig tøft. Vi hadde problemer med å lage mål, men vi sto så bra bakover. Det har kjennetegnet oss hele turneringen. Vi kan gjøre litt feil og vi kan ha litt problemer framover, men vi står så tett og så bra bakover.

Det ble mer målrikt etter pause. Sverige hadde føringen i flere perioder, men ledelsen ble aldri særlig stor. Ingen av finalemotstanderne ledet noen gang med mer enn to mål i løpet av hele kampen.

Felix Claar fikk en tvilsom tominutter med åtte minutter igjen å spille på stillingen 24-23 til Sverige, men Spania klarte ikke å utnytte overtallet. Ved to anledninger spilte Spania bort ballen med en mann mer, og Sverige beholdt ettmålsledelsen inntil de var fulltallige.

Stillingen var 26-26 da Sverige fikk sjumeter og kunne avgjøre finalen i siste sekund. Det gjorde Niclas Ekberg og sikret Sverige gull.

– På slutten har vi en iskald Ekberg som setter ballen i mål på straffe. Det er helt sjukt. På ti år har vi ikke vunnet mot Spania, men de siste fem minuttene er vi sterke som f…, oppsummerte keeper Andreas Palicka.

Etter 2002 har ikke svenskene vært i nærheten av gullet utenom finalen i 2018. I forrige mesterskap i 2020, som Sverige var med på å arrangere sammen med Norge og Østerrike, ble det exit etter mellomspillet.

I årets EM klarte de som kjent å ta seg videre fra mellomspillet med nød og neppe i siste kamp, takket være 24-23-seier over Norge etter at det norske laget ledet med inntil seks mål.

Norge slo Spania i mellomspillet, men røk ut med ettmålstapet mot svenskene. Uavgjort hadde holdt til semifinleplass.

Selv uten sin viktigste spiller klarte Danmark å hale i land seieren etter ekstraomganger. Stillingen var 29-29 etter ordinær tid, men i ekstraomgangene sørget Danmark for 35-32-seier.

Danmark står dermed med sju EM-medaljer totalt, mens Sverige har seks inkludert gullet søndag.

Norge står med kun sin ene bronsemedalje fra EM i 2020. Neste sjanse er i 2024, når EM arrangeres i Tyskland. Før den tid er det VM i 2023, som Norge kvalifiserte seg til med femteplassen i EM.

Kampen var jevn fra start til mål. Spania hadde en knepen ledelse med 13-12 til pause, etter en omgang der begge lag slet med å score.

Sverige vant EM fire ganger på fem forsøk mellom 1994 og 2002. Allerede før søndagens finaleseier hadde suksessen ved årtusenskiftet gjort Sverige til tidenes mestvinnende landslag i håndball-EM.

Tidligere på dagen var det bronsekamp mellom regjerende verdensmester Danmark og OL-mester Frankrike. Danskene måtte klare seg uten stjernespilleren Mikkel Hansen, som skadet seg i ankelen under semifinalen mot Spania.

(©NTB)

Flere nyheter: